Nieuwjaarstoespraak burgemeester Niels Joosten 2014

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Niels Joosten van de gemeente Brummen, uitgesproken tijdens de nieuwjaarsreceptie op 6 januari 2014 in de centrale hal van het gemeentehuis in Brummen

Het wordt tijd voor een Europees afsteekverbod voor particulier vuurwerk. Het is niet meer van deze tijd dat iedereen met gevaar voor eigen leven en dat van de overburen, het milieu in één avond vervuilt en wel voor een bedrag van ruim 65 miljoen euro. Mens en dier verdienen beter!

Dames en heren, Welkom op deze nieuwjaarsbijeenkomst. Ik had een andere openingszin in gedachten maar ik wilde u nog één keer een vertrouwd geluid laten horen. Op 18 december vorig jaar kreeg ik, na afloop van een raadsvergadering in een andere gemeente, het boekje. “Modern Naoberschap”. Modern nabuurschap is denk ik de sleutel tot succes voor de nieuwe economie in Oost Nederland. Maar niet alleen voor de economie; het is de sleutel tot de kwalitatief beste leefomgeving.
In 2013 heeft de Oekense gemeenschap dat bewezen. Zij schoot op allerlei manieren te hulp voor de mensen die zo diep waren getroffen door de vernietigende brand in het Ooievaarsnest. Burenhulp, naoberschap waar je stil van wordt. Geen onverschilligheid omdat het Poolse gastarbeiders waren, geen toegedraaide rug omdat niet elk feestje in het Ooievaarsnest altijd even veel waardering heeft. Nee, dorpsgenoten stoken massaal de helpende hand toe. Naoberschap om trots op te zijn. Dat is Brummen. Dat bent U. Hetzelfde gold ook na de enorme brand in het centrum van Brummen. Opvang, kleding, alles werd door buren geregeld. Top, top, top.

“Zet Brummen op de kaart” vroeg u negen jaar geleden aan mij. Maar waarom? U zet zelf Brummen op de kaart. Ik hoef alleen maar reclame te maken voor die kaart. Vanavond zet ik daarom graag een paar Brummense kanjers in de schijnwerpers. Wat dacht u van Ruben Smit? Beroemd geworden door de film De Nieuwe Wildernis. Maar ook “natuur bewust Brummen” komt mede uit zijn koker. Een pilaar voor nieuw naoberschap. Een ecologische groente- en bloementuin bij een basisschool in Leuvenheim. Waar kinderen al jong leren hoe gezond voedsel gekweekt kan worden. Hoe ouders zelf een bijdrage kunnen leveren aan uniek onderwijs. De buren helpen bij de school en het onderwijs.

In Kaapstad zag ik afgelopen kerstperiode de enorme verschillen tussen arm en rijk. Niet gek dat men zich, nu Nelson Mandela is overleden, zorgen maakt over het ontstaan van een burgeroorlog. De receptionist van ons hotel heeft een droom. Hij wil graag een hotelopleiding starten voor de eenvoudige functies in een hotel. En zo jonge mensen uit de townships weer perspectief bieden op een baan in een prachtige omgeving in een land waar toerisme de economie verder kan stimuleren. Hij hoopt met diezelfde mensen over een paar jaar zijn eigen hotel te runnen.
Iemand met een sterke band met Zuid Afrika, die jonge mensen uit onze eigen gemeente een kans geeft om kennis te maken met het werken in het topsegment van de Nederlandse horeca, is Johan Agricola. Hij koos ervoor niet te werken voor ons onze nieuwe Koning, maar te blijven in onze gemeente. Een Brummense kanjer inmiddels. Want de ene hoge onderscheiding na de nadere sleept Kasteel Engelenburg in de wacht. In 2013 werden op het kasteel verschillende 25 jarige jubilea gevierd. En kozen hotelgasten kasteel Engelenburg uit tot beste restaurant van Gelderland!

2014 zal voor een groot deel in het teken staan van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart aanstaande. Zes partijen zullen om de gunst van de kiezer strijden maar naar ik hoop alleen met het zelfde doel; het beste voor u, het beste voor de gemeente Brummen. Ik hoop dat de aanwezige politici vooral goed luisteren naar onze kanjers die vanavond aan het woord zijn. Dat zij de spirit zullen voelen om samen te werken en de kansen die deze prachtige gemeente heeft, samen met onze kanjers gaan uitvoeren. Want in 2014 zullen grote beslissingen genomen moeten worden.

Waar komen de nieuwe woningen voor jongeren en ouderen in onze gemeente? In het centrum van Eerbeek? Gaat dat lukken in goed overleg met de papierindustrie? En worden daarvoor eerst de bouwplannen in de weilanden voor ongedaan gemaakt? Of houden we vast aan die uitbreidingsplannen al dan niet in combinatie met uitbreiding in het centrum van Eerbeek? 2014 zal spannend beginnen.
Op het juiste moment de juiste beslissingen nemen. Daar draait het om in de politiek maar ook in de topsport. Naast de van oorsprong uit Empe afkomstige Stefan Groothuis, heeft Brummen meer grote sporttalenten. Jonge mensen die een voorbeeld kunnen zijn voor velen. Voor de één letterlijk, voor de ander haast niet minder, is het hard knokken om aan de top te komen. Maar zij hebben de top bereikt. En hoe. Elis Ligtlee uit Eerbeek en Faldir Chahbari uit Brummen.
Dames en heren, vanavond zijn er weer veel nieuwe inwoners aanwezig. Welkom. Welkom in deze prachtige gemeente. Welkom in dit vernieuwde gemeentehuis dat in 2013 meermaals in de prijzen viel. Onze organisatie is daar creatief voor geweest, heeft offers geleverd, is gereorganiseerd en gaat nog meer dan vroeger de samenwerking aan met onze burgers. Graag een applaus voor allen die dit mogelijk hebben gemaakt.

Een gemeente met bijzondere inwoners. Met kanjers. Een gemeente waarin iedereen een kanjer kan zijn. Een gemeente waarin het nieuwe gemeentebestuur voor grote uitdagingen komt te staan.
De papierindustrie in Eerbeek zal speerpunt van beleid en werkgelegenheid moeten blijven.
De agrarisch sector moet volop de ruimte krijgen om zich voor te bereiden op de onmisbare positie in onze samenleving gelet op de voedselvoorziening.
Import wordt steeds duurder, vervoer verbruikt onnodig veel dure energie dus hoe dichter bij huis geproduceerd hoe beter, dat is mijn stelling.
En de gemeente Brummen kan, als de politiek bereid is daarvoor moeilijke keuzes te maken, echt inzetten op duurzame energieproductie. Ik hoop in nauwe samenwerking met de lokale energie-corporaties en alle inwoners. Het wordt nu echt tijd voor realisatie van grootschaliger zon-energieproductie en de plaatsing van windturbines. Al is het voor tijdelijk, zeg circa 30 jaar, we moeten nu onze verantwoordelijkheid nemen vind ik.

Dames en heren, het ministerie van onderwijs vergaderde, waar anders, in kasteel Engelenburg. Op het voorterrein leerden alle Brummense bassischoolleerlingen over de geschiedenis van de Brummense en Eerbeekse landgoederen. Middenstand, onderwijzers, bibliotheek, de culturele stichting, velen hadden de handen ineen geslagen voor een uniek project. Het succes werd getoond aan de toevallig aanwezige top van het ministerie, die s ’avonds het spannende verhaal over de ontvoerde jonkvrouw Margaretha konden lezen in het spannende boek ‘Ontvoerd’. Geschreven door een Nederlandse beroemde kinderboeken schrijfster uit Hall: Agave Kruijssen.
Brummen, een gemeente waar de jeugd toekomst heeft. Waar de jeugd wel heel erg lang op nieuwe ontmoetingsplekken moet wachten. Ik hoop dat de Cruijff-courts of vergelijkbaar snel gerealiseerd kunnen worden, dat het JOC in Eerbeek wordt gemoderniseerd en ook Brummen eindelijk de voorziening krijgt waar zowel de jeugd als omwonenden blij van worden. Een mooi doel voor 2014 zo lijkt me.
Moet de gemeente Brummen zelf over alle voorzieningen beschikken? Moet Brummen eigenlijk wel zelfstandig blijven? Vragen die in 2014 op de politiek agenda komen. In 2013 heeft de gemeenteraad drie varianten bezocht; een kleine gemeente die per se zelfstandig wil blijven, drie gemeenten die zweren bij intensieve samenwerking en gemeenten die er voor gekozen hebben als één grote sterke gemeente verder te gaan. Na de verkiezingen gaat Brummen hierover in debat. Ik hoop zonder bemoeienis vanuit de provincie of Den Haag. Want samen met onze inwoners kunnen we hier zelf onze keuzes maken. Daar hebben we geen “hulp” bij nodig. Of denk de jeugd daar anders over? Laat ik dat eens vragen aan twee jeugdige topsporters. Benthe Obdeijn en Mathijs Bos.
U ziet het, in Brummen zet de jeugd zelf de gemeente Brummen op de kaart. Wie van jullie zijn Nationaal kampioen schooldammen geworden in 2013? Dat zijn de leerlingen van De Triangel uit Eerbeek: Tom Molenaar, Roy Lenderink, Mats Knoeff, Bas van Ooijen (allen groep 8) en Bas Preusterink (groep 6). Dit onder begeleiding van Johan Haitink uit Brummen.

Dames en heren, ik wil graag met u het glas heffen op alle Brummense kanjers. Op u dus.

Ik ga vanavond nog geen afscheid van u nemen. Al zou het zomaar kunnen zijn dat zeer binnenkort de aanbeveling vanuit de Doetinchemse gemeenteraad, wordt omgezet in een Koninklijk besluit. Ik wacht dat eerst nog maar even rustig af. Daarna hoop ik u nog te mogen bedanken voor de geweldige tijd met u. De nieuwe gemeenteraad van Brummen kan dan, al dan niet op basis van wensen vanuit de samenleving, het profiel opstellen van de door u gewenste nieuwe burgemeester van Brummen.

2014 wordt een prachtig jaar. Dat wens ik de politiek, dat wens ik alle kanjers, alle inwoners van Broek, Brummen, Cortenoever, Eerbeek, Empe, Hall, Leuvenheim, Oeken, Rhienderen, Tonden en Voorstonden. Dat wens ik u!! Mede namens de gemeenteraad, en het college van B&W wens ik u een gezond, gelukkig en voorspoedig 2014.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.