Home / Rheden / Aantal ritten Plusbus Rheden-Rozendaal groeit enorm

Aantal ritten Plusbus Rheden-Rozendaal groeit enorm

RHEDEN – Het initiatief om met vrijwilligers een vervoersservice te op te zetten voor inwoners van de gemeenten Rheden en Rozendaal die geen gebruik kunnen maken van openbaar vervoer, blijkt een schot in de roos. Bedroeg het aantal ritten In de maand januari 2013 nog slechts 139, aan het eind van het jaar is de vraag gestegen tot meer dan 500. Een forse toename dus.

“Het blijkt dat er een grote en nog toenemende behoefte bestaat aan vormen van vervoer voor ouderen en gehandicapten, dat goede kwaliteit levert en flexibel kan werken”, vertelt Luuk Kuiper van de stichting die de Plusbus laat rijden. “Het gaat vaak om vervoer naar medische voorzieningen, verzorgings- en verpleeghuizen, maar ook om sociale contacten en bezoek aan winkels in de eigen of aangrenzende gemeenten. Daardoor kunnen mensen langer op eigen manier contacten buiten de deur onderhouden en ziekenhuis, dokterspost en dergelijke bereiken. De waardering van de gebruikers van de Plusbus is groot. Menigeen is verrast wanneer wordt verteld dat de dienstverlening geheel door vrijwilligers wordt uitgevoerd, belangeloos en zonder de druk waaronder een zakelijke onderneming vaak moet werken.”

Na de intensieve samenwerking met de Plusbus in Doesburg, heeft de Plusbus Rheden-Rozendaal begin 2013 het vervoer geheel in eigen hand genomen. Beide partijen merkten dat de vraag in de betrokken gemeenten toenam en dat zelfstandige organisaties en minstens één eigen bus voor Rheden/Rozendaal nodig waren. De verwachtingen over de groeiende behoefte zijn ver overtroffen, zoveel zelfs, dat uitbreiding van de vervoerscapaciteit hard nodig is. Dat is een kostbare zaak. In 2013 werd hulp geboden door de Stichting Rhederhof Beheer en door Howden Thomassen Compressors voor de aanschaf van de bus. In 2014 zal op andere manieren gezocht worden naar verdere vergroting van de vervoerscapaciteit.

Met ingang van 2014 gaat een samenwerking met het Schreuderhuis te Laag-Soeren van start. Afspraak is dat de Plusbus het ochtend- en middagvervoer verzorgt van de bewoners van het Schreuderhuis naar hun dagbesteding en dat de Plusbus in de tussenliggende uren gebruik kan maken van de bus van het Schreuderhuis. Daardoor wordt de bus efficiënter gebruikt en kan de Plusbus haar dienstverlening uitbreiden, zonder dat zij direct voor de hoge aanschafkosten van een tweede bus komt te staan.
Met het oog daarop, is een aanpassing van de tarieven per begin 2014 noodzakelijk gebleken. Naast de subsidie van beide gemeenten, zijn aanvullende middelen nodig voor het opvangen van tegenvallers in de kosten die zich voordoen en voor de verdere uitbreiding van de vervoerscapaciteit.

Gelukkig is een flinke groep van thans bijna 40 vrijwilligers bereid zich in te zetten als chauffeur, planner van de aangevraagde ritten of bestuurder van de Stichting. Wanneer de bus in bedrijf is, zijn zij vaak ook bereid om met eigen auto de aangevraagde rit uit te voeren. Daardoor hoeft slechts bij uitzondering een aanvrager van een rit te worden teleurgesteld. Maar dat blijft natuurlijk een noodoplossing. Het doel is en blijft om met voldoende en passend materieel oudere en gehandicapte inwoners van de gemeenten Rheden en Rozendaal te vervoeren. Door de meer dan verdrievoudiging van de uitgevoerde ritten en de verwachte verder groei, is uitbreiding van het aantal chauffeurs zeer welkom. Belangstellenden kunnen bij de bestuursleden Tom Couwenhoven (026-3646048) en Luuk Kuiper (026-4953274) daarover alle gewenste informatie krijgen.

De samenwerking van de Plusbus met het Meldpunt voor Vrijwillige Thuishulp en Mantelzorg MVT is vorig jaar weer prima verlopen. Dit jaar wordt die dan ook voortgezet. Beide organisaties zetten zich in voor hulp aan ouderen en gehandicapten en zo lang mogelijk behoud van zelfstandigheid in de eigen omgeving. Op één adres en telefoonnummer kan men allerlei hulpvragen stellen; dat is duidelijk en blijkt gewaardeerd te worden.
De Plusbus en het MVT zijn graag bereid inlichtingen te geven over mogelijkheden voor inzet bij de vervoersservice. Het MVT is op werkdagen ’s ochtends tussen 09.30 en 12.00 uur bereikbaar op het nummer: 026-30707070.
 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.