Home / Rozendaal / 700 Jaar Kasteel Rosendael

700 Jaar Kasteel Rosendael

ROZENDAAL – Kasteel Rosendael bestaat dit jaar 700 jaar. “In 1314 is het kasteel voor het eerst beschreven. Het zou dus zomaar kunnen dat het kasteel langer bestaat, maar dat weten we niet”, aldus Leo Cleiren, regiohoofd Oost-Gelderland Stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen.

Het kasteel is tot 1977 bewoond en werd daarna eigendom van Geldersche Kasteelen. In 1980 is Kasteel Rosendael gerestaureerd en in 1985 werd het een museum. Dat is het nu nog steeds. In heel 2014 herdenkt de stichting het feit dat Kasteel Rosendael 700 jaar bestaat. Het feestelijke jaar begon op 2 januari met de onthulling van een extra kombord aan de grens van Rozendaal met de tekst ‘700 jaar kasteel’ en het logo van het kasteel (foto). In de eerste week van januari wordt bij alle komborden van Rozendaal dit bord geplaatst.
“In 2014 bieden we het normale programma aan, maar met een feestelijk tintje”, vertelt Cleiren. Iedere maand wordt er een verrassingstour gehouden en bezoekers komen op plekken waar ze anders nog zouden komen. Op 16 mei wordt het heugelijke feit gevierd met speciale gasten en in het weekend van 17 en 18 mei is er een bijzonder programma voor bezoekers. “Inwoners van Rozendaal mogen dan zoals altijd gratis naar binnen en overige bezoekers voor 700 cent.”
De gemeente Rozendaal bestaat geen 700 jaar. “De gemeente bestaat nog geen 200 jaar”, vertelt burgemeester Klein Molekamp. “In 1818 zei de kasteelheer: ‘dit is mijn gebied’. Dat behelsde een gebied van drie hectare en zo ontstond de gemeente Rozendaal.” – Foto Lotte Bienias.
 

Lees ook

Afscheid van een bijzondere juf

ROZENDAAL – Veel basisscholen kennen het fenomeen. Zo’n juf die met de school vervlochten lijkt. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.