Home / Hall / Hartveilig AED netwerk in Hall in bedrijf genomen

Hartveilig AED netwerk in Hall in bedrijf genomen

HALL – Tijdens een bijeenkomst op 16 januari in verenigingsgebouw De Wheme in Hall, wordt het AED netwerk voor de kern en het buitengebied van Hall officieel in gebruik genomen. De afkorting AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Dit apparaat kan levens redden bij een acute circulatie (hart)stilstand wanneer het direct kan worden ingezet.

Daarom moeten er binnen het netwerk voldoende mensen aanwezig zijn die hebben geleerd te reanimeren en die de AED daarbij op een doeltreffende manier kunnen bedienen.
Daarnaast zijn er voldoende apparaten (AED’s) nodig die, verspreid over het gebied, het mogelijk maken dat binnen 6 minuten hulp geboden kan worden.

Voor Hall is de AED overigens geen onbekend fenomeen. Al vanaf 2008 is in De Wheme een AED beschikbaar en is uit verschillende verenigingen een groep mensen getraind om daarmee om te gaan. De tijdige inzet van een AED voor de kern van Hall was daarmee gerealiseerd. Om dit ook voor het Hallse buitengebied mogelijk te maken en bovendien de inzet van de apparaten te optimaliseren, werd het initiatief uit 2008 opgeschaald.

Door de dorpsraad Eerbeek-Hall is de initiatiefgroep Hartveilig Wonen Hall samengesteld die zich het afgelopen jaar heeft beziggehouden met het werven en opleiden van vrijwilligers, de aanschaf en plaatsing van de apparatuur en, niet te vergeten, de fondsenwerving die dit alles mogelijk moest maken. Naast een substantiële bijdrage uit het RABO-coöperatiefonds, werd een groot aantal sponsoren uit de directe omgeving van Hall benaderd voor een bijdrage. Hun reactie wordt door de initiatiefgroep als ‘hartverwarmend’ ervaren en heeft dit project medemogelijk gemaakt.

De uitgenodigde vrijwilligers en sponsoren kregen een uitleg van over de werking van het oproepsysteem dat via de 112-centrale loopt. Hierdoor is een doeltreffende communicatie mogelijk met de vrijwilligers die via een melding op hun mobiel horen waar reanimatie gevraagd wordt en op welk adres de AED opgehaald kan worden. Ook wordt een pincode doorgegeven waarmee de kast geopend kan worden waarin zich de AED bevindt. Door de samenwerking met enkele bedrijven en particulieren in het gebied, heeft het Hallse AED netwerk nu de beschikking over 6 apparaten . Deze bevinden zich op de volgende locaties:
DGPS, Hallseweg 21; Camping De Kikker, Kikvorsenstraat 7; Theehuus Kanaalzicht, Grolweg 6; Verenigingsgebouw De Wheme, Dorpsstraat 37; Fam. Hissink Hallsedijk 5 en Fam. Van der Gouw Lendeweg 3.
 

Lees ook

Bord bij Koningsbrug

HALL – Op Koningsdag is naast de Hallse of Koningsbrug over het Apeldoorns Kanaal een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.