Home / Apeldoorn / Fiets-en-Win project Apeldoorn stopt in 2014

Fiets-en-Win project Apeldoorn stopt in 2014

APELDOORN – Het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn heeft besloten het Fiets-en-Win project per 1 januari 2014 te beëindigen. Uit evaluatie is gebleken dat het project nauwelijks tot toename van het gebruik van de gratis, bewaakte stallingen heeft geleid. Het scansysteem, dat bij de start van de actie werd ingevoerd, blijft wel gehandhaafd.

De gemeente gaat in 2014 de herkenbaarheid en de zichtbaarheid van de stallingen verbeteren omdat sommige stallingen relatief onbekend zijn. Ook gaat de gemeente een aantal stallingen verbeteren door de huidige fietsenrekken te vervangen door nieuwe rekken die geschikt zijn voor fietsen met bredere banden en bredere sturen. Een voorbeeld van deze rekken is te zien in de fietsenstalling bij het stadhuis.

In augustus 2010 is het Fiets-en-Win project gestart met als belangrijkste doel het verhogen van het gebruik van de gratis bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad van Apeldoorn.
Tweede doel van het project was het bevorderen van het fietsgebruik.
Bij het Fiets-en-Win project maken gebruikers van de fietsenstalling kans op een prijs. De fietsen die in de stalling geplaatst worden, krijgen een barcode op de fiets en een barcode op een sleutelhanger. Deze barcodes worden bij binnenkomst en vertrek gescand. De mogelijkheid om een prijs te winnen, zou het gebruik van de stalling in positieve zin kunnen beïnvloeden.

Ten tijde van het project zijn er tellingen in de fietsenstallingen gehouden om het gebruik van de stallingen te kunnen meten. Hieruit blijkt dat Fiets-en-Win niet of nauwelijks heeft geleid tot een toename van het gebruik van de stallingen. Uit een enquête blijkt dat er veel redenen zijn om geen gebruik van de fietsenstalling te maken. Daarbij genoemde argumenten zijn bijvoorbeeld de te grote loopafstand tot de bestemming, het gebrek aan sociale veiligheid, het bezoek aan binnenstad is kort, de fiets wordt toch niet gestolen en de stalling is niet goed toegankelijk.

Ook de kans op het winnen van een prijs verandert het gedrag niet of nauwelijks. Het merendeel van de deelnemers aan Fiets-en-Win maakte ook voor die tijd al gebruik van de stallingen. De te winnen prijzen zijn door Apeldoornse ondernemers ter beschikking gesteld.
Het ingevoerde scansysteem, dat het oude bonnetjessysteem heeft vervangen, blijft wel gehandhaafd. Uit de gehouden enquête blijkt dat de bezoekers van de fietsenstallingen het moderne scansysteem hoog waarderen.
 

Lees ook

Actiegroep geeft Kamer-leden kaart voor natuurfilm

APELDOORN – Stichting Red de Veluwe biedt alle woordvoerders Luchtvaart uit de Tweede Kamer een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.