Politie: Samen naar een veilige jaarwisseling

REGIO – ‘We staan weer vlak voor de jaarwisseling. Gelukkig maken de meeste mensen van deze gebeurtenis een mooi feest. Toch zijn er altijd mensen die het voor anderen bederven. Om oud en nieuw zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen hebben gemeenten, hulpverlenings-diensten en Openbaar Ministerie in de voorbereiding afspraken gemaakt over de aanpak. Helpt u ons om er een feest van te maken?’, aldus de oproep van de politie.

Rond de jaarwisseling is er extra politie op straat. Zichtbaar en aanspreekbaar, maar ook om zoveel mogelijk verdachten van overtredingen en misdrijven aan te houden. Naast vaste camera’s wordt ook een aantal extra camera’s (live) uitgekeken in de regionale toezichtruimtes. Tevens dragen diverse politieagenten zogeheten bodycams; ook deze beelden worden live uitgekeken.
De politie handhaaft de feestelijke sfeer en openbare orde en veiligheid: ‘vriendelijk als het kan, streng als het moet’. Normoverschrijdend gedrag wordt niet getolereerd, overtreders worden hard aangepakt en het OM zal rond oud en nieuw hogere sancties opleggen en eisen.
Aandachtspunten van politie zijn onder andere: ga veilig om met vuurwerk en steek het alleen af op oudejaarsdag, geef inbrekers geen kans en doe aangifte van eventuele geweldszaken of vernielingen tijdens de jaarwisseling. Geweld tegen hulpverleners wordt niet getolereerd!

Elk jaar weer raken er mensen gewond bij het afsteken van vuurwerk. Het blijft dan ook belangrijk om kinderen en ook volwassenen preventief te waarschuwen voor de gevaren van (illegaal) vuurwerk en het juiste gebruik ervan. De politie let extra op het afsteken van zwaar en illegaal vuurwerk en vuurwerkbommen. Bij overtreding wordt er streng opgetreden en het vuurwerk in beslag genomen. Ook als te vroeg vuurwerk wordt afgestoken, gaat de politie waar mogelijk tot actie over. Officieel mag tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur vuurwerk worden afgestoken. Buiten deze tijden levert afsteken van vuurwerk een boete op of, voor jongeren onder 18 jaar, een taakstraf van bureau HALT.

Met politiemensen in de wijk en betrokkenheid van bewoners kan overlast snel worden aangepakt. Normoverschrijdend gedrag wordt niet getolereerd en net als voorgaande jaren wordt hard opgetreden tegen veroorzakers van ongeregeldheden. Zoveel mogelijk wordt lik-op-stuk beleid toegepast. Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd hard op te treden tegen feestverstoorders. Niet alleen krijgen aangehouden verdachten meteen hun straf te horen, maar de straffen liggen rond oud en nieuw ook nog eens een stuk hoger. Dat geldt zeker ook voor agressie en geweld tegen hulpverleners; de toch al forse straffen worden dan verdubbeld. Mensen die hulpverleners belagen kunnen er sowieso op rekenen dat het OM een gevangenisstraf zal eisen. Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden.

Behalve op vuurwerk let de politie deze dagen ook extra op woninginbrekers. Juist nu zijn er veel mensen met vakantie of verblijven bij familie. Het dievengilde weet dat ook. Gaat u ’s nachts de straat op, al is het maar voor even, sluit uw huis dan goed af. Laat een lamp branden en stel buren op de hoogte van uw afwezigheid. Meer anti-inbraaktips vind u elders op deze site.

Naast alertheid op woninginbraak is er voor u als bewoner in dit gebied nog een belangrijke rol weggelegd. Spreek elkaar aan als grenzen overschreden worden; ook als het gaat om alcohol en verkeer. Als aanspreken niet helpt of geen optie is, waarschuw dan de politie. Vermoedt u handel in of opslag van illegaal vuurwerk? Of bent u getuige van geweld of vernieling? Bel dan meteen alarmnummer 112. Een goed signalement helpt om daders te pakken. Voor niet spoedeisende zaken belt u 0900-8844. Ook kunt u van verschillende incidenten, zoals vernieling, aangifte doen via www.politie.nl.
Bent u getuige van een misdrijf/geweldszaak en heeft u opnamen gemaakt? Via de nieuwe Politie-app kunt u foto’s of filmpjes uploaden naar de politie (via ‘contact’ en vervolgens ‘meldingsformulier’).
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.