PTT-en bij Giese Plas

GIESBEEK – Al meer dan twintig jaar wordt door Vogelwerkgroep Stad en Ambt Doesborgh de jaarlijks speurtocht uitgevoerd en het heet ‘PTT-en’. Dat heeft niets te maken met post bestellen, maar alles met het tellen van algemene wintervogels. Dat tellen van deze vogels in de winterperiode is een van de vele activiteiten die Gert en Fred uitvoeren als actief lid van de Vogelwerkgroep Stad en Ambt Doesborgh (uit Doesburg).
Dit PTT-en, dus het tellen van wintervogels, gebeurt tijdens een vaste route van zo´n twintig kilometer, waarbij op ongeveer elke kilometer een telpunt is. Op zo´n telpunt worden vijf minuten lang alle vogels geteld die je op die plek kunt zien. Al deze gegevens worden doorgestuurd naar Sovon. Dat is een landelijke organisatie die onderzoek doet naar alle in Nederland voorkomende vogels.

De vogelwerkgroep doet nog meer dan PTT-en. Elk voorjaar wordt er bijvoorbeeld een broedvogel-inventarisatie uitgevoerd. Er wordt dan in een gebied onderzoek gedaan naar het broeden van alle daar voorkomende vogels. Je moet daar dan wel vroeg je bed voor uit! Ook wordt er gezorgd voor broedgelegenheid voor vele vogelsoorten. Zo worden kastjes voor koolmezen en pimpels opgehangen, maar ook voor steenuilen en bosuilen. Voor de laatste twee mag je die kastjes overigens wel kasten noemen.

Misschien bent u door het bovenstaande geïnteresseerd geraakt en wilt u wel eens meer weten over de activiteiten van de vogelwerkgroep. Neem dan eens contact met ons op want we kunnen best nog wat enthousiaste vogelaars gebruiken. Bel naar Hans Jansen, tel 0313-475243 of naar Aloys Sanders, tel: 0316-333088

Foto:
Gert en Fred turen over het water van de Giese Plas bij Giesbeek, op zoek naar brilduikers en zaagbekken – foto: Aloys Sanders

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.