Home / Doesburg / Doesburg doneert 4700 euro aan Voedselbank Arnhem

Doesburg doneert 4700 euro aan Voedselbank Arnhem

DOESBURG – De gemeente Doesburg geeft 4700 euro aan de Voedselbank Arnhem, die ook voedselpakketten verstrekt in Doesburg. Het geld wordt gebruikt om het gat te dichten voor de aanschaf van een nieuwe bestelbus en voor 120 plastic kratten. De Voedselbank is sinds vijf jaar actief in Doesburg. In die tijd is het aantal klanten gestegen van 15 tot ongeveer 45 huishoudens die wekelijks een voedselpakket ontvangen.

“Een Voedselbank zou eigenlijk niet nodig moeten zijn. Maar we moeten wel realistisch blijven. Er zijn nu eenmaal mensen in Nederland die niet rond kunnen komen van hun geld, helaas. Ook in Doesburg.” Wethouder Peter Bollen (PvdA) legt uit waarom de gemeente Doesburg voor het eerst een donatie geeft aan de Voedselbank Arnhem. “Dit is een trendbreuk”, geeft hij toe. “Maar wel een die hard nodig is.”

Behalve de gift aan de Voedselbank krijgt de Stichting Leergeld een bedrag van 9000 euro van de gemeente Doesburg. De Stichting Leergeld zorgt er voor dat ook kinderen uit gezinnen met lagere inkomens mee kunnen doen aan allerlei binnen- en buitenschoolse activiteiten. Stichting Leergeld biedt hen hiermee een springplank, waardoor zij opbloeien, kennis en vaardigheden ontwikkelen en eigenwaarde krijgen.

Beide donaties zijn afkomstig uit een extra bijdrage van staatssecretaris Jetta Klijnsma (ook PvdA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In november stelde de staatssecretaris gemeenten extra geld beschikbaar voor 2013 en 2014 voor bijzondere bijstand. Wethouder Peter Bollen: “Zeker in deze tijd van bezuinigingen komt dat extra geld voor minimabeleid goed van pas. We kunnen dat heel goed gebruiken voor het ondersteunen van maatschappelijke organisaties zoals de Voedselbank en de Stichting Leergeld.”

Donderdag 19 december ging de gemeenteraad van Doesburg akkoord met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om het geld te doneren aan de Voedselbank en de Stichting Leergeld.
De Voedselbank Arnhem had een extra bestelbus nodig door de enorme groei van het aantal klanten voor een voedselpakket. Waren dat er eind 2012 ruim 700, op dit moment halen wekelijks ongeveer 1050 klanten een voedselpakket bij een van de 22 uitgiftepunten van de Voedselbank Arnhem. De Voedselbank Arnhem heeft uitgiftepunten in de gemeenten Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden, Rozendaal en Westervoort. Doesburg is de derde gemeente die de Voedselbank Arnhem financieel steunt. De andere gemeenten zijn Arnhem en Rheden.

Voedselbank Arnhem is lid van de landelijke Vereniging van Nederlandse Voedselbanken. Door middel van het wekelijks verstrekken van voedselpakketten voorziet de Voedselbank in een behoefte van mensen die van zeer weinig leefgeld moeten rondkomen. Daarnaast zorgt de Voedselbank er voor dat overtollig, maar goed voedsel niet vernietigd hoeft te worden. Voedselbank Arnhem is tevens het regionaal distributiecentrum voor Gelderland en het oostelijk deel van de provincie Utrecht en beleverd elke week aan 20 voedselbanken ongeveer de helft van de inhoud van hun voedselpakketten. Daarnaast heeft het 22 eigen uitgiftepunten in de regio Arnhem. Bij de Voedselbank Arnhem werken wekelijks 375 onbetaalde vrijwilligers.
In 2012 is 1.763 ton voedsel ontvangen voor het uitdelen aan onze klanten. Hiervan zijn in onze regio 143.114 voedselpakketten gemaakt. Jaarlijkse exploitatiekosten bedragen ca. 300.000 Euro. Meer info: www.voedselbankarnhem.nl.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.