Home / Regio / Inwoners van Gelderland bewegen onvoldoende

Inwoners van Gelderland bewegen onvoldoende

REGIO – Gelderlanders bewegen minder dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit de Gelderse Sportmonitor 2013. Het rapport geeft om de twee jaar inzicht in het sport- en beweeggedrag van de volwassen (18 tot 65 jaar) inwoners van Gelderland.

De meeste Gelderlanders voldoen niet aan de beweegnorm van vijf dagen per week minimaal dertig minuten matig intensieve lichaamsbeweging. Slechts 49% haalt de norm wel. Twee jaar geleden was dat nog 56%. Gelderlanders bewegen dus minder en daarmee loopt de provincie achter op de rest van Nederland, want landelijk haalt 59% de beweegnorm. Vooral 50- tot 65-jarigen, hoger opgeleiden en mensen met hogere inkomens bewegen te weinig. Met bewegen wordt bijvoorbeeld bedoeld: fietsen naar het werk, traplopen, tuinieren of wandelen. De provincie Gelderland heeft de ambitie uitgesproken dat 75% van de Gelderlanders, met of zonder beperking regelmatig sporten en bewegen. Op het gebied van bewegen is nog verbetering te behalen.

In totaal sport 77% van de Gelderlanders één keer per maand. In 2011 was dat nog 76%. Gelderland is daarmee op de goede weg, maar dit geldt niet voor alle lagen van de bevolking. Het sportgedrag blijft achter bij ouderen (50-65), allochtonen, Gelderlanders met een beperking, lager opgeleiden en lagere inkomens. Daar moet nog aan gewerkt, want juist voor bijvoorbeeld ouderen is het gezond om regelmatig te sporten.

Ook blijkt dat net als twee jaar geleden nog steeds veel Gelderlanders overgewicht hebben. 43% is te zwaar. Onder andere meer beweging helpt om overgewicht tegen te gaan.

In totaal deden ongeveer 13.000 Gelderlanders uit 47 gemeenten (in 2011 34 gemeenten) mee aan het onderzoek dat is uitgevoerd door de Gelderse Sport Federatie (GSF) in opdracht van de provincie Gelderland en in samenwerking met de GGD’en. Het doel van de sportmonitor is om inzicht te bieden in het sport- en beweeggedrag van Gelderlanders, zodat gewerkt kan worden aan de Gelderse ambities die verwoord zijn in de notitie Gelderland Sport!. In 2015 wordt de monitor opnieuw uitgevoerd.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.