Home / Doesburg / Brandweer Doesburg bundelt krachten met omliggende korpsen

Brandweer Doesburg bundelt krachten met omliggende korpsen

DOESBURG – Met ingang van 1 januari 2014 gaan tien brandweerkorpsen samen in één regionale organisatie: Brandweer Gelderland-Midden. Ook de intergemeentelijke brandweer Rijn-IJssel, waar de gemeente Doesburg onder valt, maakt deel uit van deze nieuwe organisatie. Samenwerken onder één paraplu maakt het mogelijk om de slagkracht te vergroten en overkoepelende zaken slimmer te organiseren.

Alle werkzaamheden ten aanzien van de dagelijkse brandweerzorg (het blussen van branden en de hulpverlening bij ongevallen) blijft de brandweer uitvoeren vanuit de lokale brandweerkazernes. In het geval van Doesburg de kazerne aan de Halve Maanweg. Binnen de nieuwe organisatie blijft de brandweer dus dichtbij de lokale gemeenschap staan. Vrijwilligers vormen de ruggengraat van de organisatie: nu en ook in de toekomst.

De schaalvergroting maakt het daarnaast mogelijk een aantal zaken gezamenlijk te organiseren, zoals opleidingen en oefeningen. Andere voorbeelden zijn de inkoop van materieel en advisering over brandpreventie. De brandweerkorpsen werkten in het verleden al samen op dit gebied. Die samenwerking wordt verder geïntensiveerd met als doel verdere professionalisering van de brandweer. Al het personeel, beroeps/vrijwilligers, gaat over naar de nieuwe organisatie.

In 2011 hebben de burgemeesters van de zestien gemeenten in Gelderland-Midden (Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarden, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar) besloten tot regionalisering van de brandweer. Deze zestien burgemeesters maken deel uit van het bestuur van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden. Dit bestuur stelt onder andere de begroting, de taken en het kwaliteitsniveau van de brandweer in de regio vast.

Meer informatie over Brandweer Gelderland-Midden: www.brandweer.nl/gelderland-midden.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.