Home / Regio / Zorg voor een veilige jaarwisseling met een vuurwerkbril

Zorg voor een veilige jaarwisseling met een vuurwerkbril

REGIO – Net als voorgaande jaren bieden de oogartsen van Gelre ziekenhuizen dit jaar weer vuurwerkbrillen te koop aan. De oogartsen willen op die manier een bijdrage leveren aan een veilige jaarwisseling. Een vuurwerkbril beschermt de ogen tijdens het afsteken van en het kijken naar vuurwerk en kan gedragen worden over een gewone bril.

“Aandacht voor preventie van oogletsels als gevolg van vuurwerk blijft nog steeds nodig,” aldus oogarts Hans Scheenloop. “Cijfers van VeiligheidsNL, een organisatie die zich hard maakt voor veiligheidsproblemen die de meeste en meest ernstige letsels veroorzaken, wijzen uit dat er rond de jaarwisseling 2012-2013 zo´n 810 slachtoffers zijn behandeld in Nederlandse ziekenhuizen.”

Ondanks een dalende lijn in het totale aantal oogletsels is de ernst van het letsel gestegen, waaronder het totale aantal blinde ogen. “Meer en meer mensen dragen een vuurwerkbril tijdens het afsteken van of kijken naar vuurwerk, maar helaas doet nog steeds niet iedereen dit. Door het dragen van een dergelijke bril kan een groot aantal slachtoffers worden voorkomen,” aldus Scheenloop.

De helft van de slachtoffers is omstander, terwijl het merendeel getroffen wordt door zelf afgestoken vuurwerk. Positief nieuws is het feit dat er de laatste jaren relatief minder kinderen onder de 18 jaar oogletsel hebben opgelopen in vergelijking met andere jaren. Desondanks blijft deze leeftijdscategorie de grootste risicogroep. Van de 810 patiënten die tijdens de vorige jaarwisseling in het ziekenhuis werd behandeld had 27% oogletsel, 22% had letsels in het gezicht, en 25% had letsels aan handen of vingers.

Zolang de voorraad strekt is de vuurwerkbril in diverse kleuren voor € 2,- te koop bij de oogartsen in de ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen. De brillen zijn verkrijgbaar in het groot en klein (junior) en in verschillende kleuren. Er zijn in de regio ook verschillende opticiens die de vuurwerkbril aanbieden.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.