Huiselijk geweld tijdens feestdagen

REGIO – Kerstverlichting in het thema van huiselijk geweld. De bewoners van dit huis hebben hun woning onderdeel gemaakt van de campagne ‘Voor een veilig thuis’. Met de kerstverlichting wil de overheid duidelijk maken dat huiselijk geweld niet ophoudt tijdens de feestdagen. Ook niet in onze regio.

Jaarlijks zijn naar schatting een miljoen volwassenen en kinderen slachtoffer van incidenteel huiselijk geweld. Vlak na de feestdagen is er een piek in het aantal telefoontjes naar het Steunpunt Huiselijk Geweld. “De voorbereidingen brengen spanningen met zich mee. Je brengt meer tijd door met je familie en er wordt veel gedronken. Dan kan het snel escaleren”, legt Yvonne Lammers uit, manager Steunpunt Huiselijk Geweld. Gezinnen waar het niet goed gaat, vinden het vaak lastig zelf hulp te zoeken. “Daarom is het zo belangrijk dat omstanders actie ondernemen. De eerste stap naar een oplossing is erover te praten.”

Een voorbeeld van Margriet (25): “Voor mij en mijn drie zusjes waren de feestdagen nooit fijn. Scheldpartijen en servies dat letterlijk door de kamer vloog. Mijn vader was erg veel op reis voor zijn werk. Als hij dan even thuis was, moesten we zo stil mogelijk zijn. Anders kreeg mijn moeder er flink van langs. Tijdens de kerstvakantie was mijn vader altijd twee weken thuis en dat escaleerde. ’s Ochtends pakte hij zijn eerste wijntje ‘om te ontspannen in die drukte’. Aan het einde van de middag was het raak.”

Margriet ging op zulke momenten naar haar oma. Die had echt wel door dat het niet pluis was, maar ze wist niet goed wat te doen. Want wat doe je als je vermoedt dat je eigen zoon zijn vrouw slaat? “Het voelde voor haar als verraad om hulp te zoeken.” Na weer een heftige kerst hakt haar oma de knoop door. Ze belt haar huisarts, die haar adviseert om het gesprek aan te gaan met haar zoon. Na een aantal emotionele gesprekken, gaan de ouders van Margriet in relatietherapie. “Mijn ouders hebben echt nog wel eens ruzie, maar die zijn nu veel minder heftig. Mijn vader heeft geleerd beter om te gaan met zijn emoties. En het aantal wijntjes te beperken. Zonder mijn oma weet ik niet hoe het was afgelopen.”

Margriet is niet de enige bij wie het thuis niet goed ging. Meer dan 45% van de Nederlandse bevolking wordt ooit slachtoffer van huiselijk geweld. Slachtoffers en plegers vinden het moeilijk om er over te praten. Kinderen zijn vaak te jong om voor zichzelf op te komen. Hulp van buiten is hierdoor bijna altijd nodig om het geweld te stoppen.

Heb je vragen over huiselijk geweld of denk je dat een gezin in jouw omgeving er niet uit komt? Bel dan voor hulp en advies naar het Steunpunt Huiselijk Geweld via 0900-1 26 26 26 of het Advies en Meldpunt Kindermishandeling op 0900 – 123 123 0 (vijf cent per minuut). Kijk op www.huiselijkgeweldisgeenfeest.nl voor meer informatie.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.