Grotenhuis verkoopt woningen als een Trein!

DIEREN – De woningmarkt vertoont gelukkig tekenen van herstel. Eén van de oorzaken van het minder goed functioneren van de woningmarkt is gelegen in het feit dat de meeste mensen eerst hun eigen woning willen verkopen, voordat zij de stap durven te zetten te gaan kijken naar een andere woning. Op zich heel begrijpelijk, maar als iedereen er zo over denkt, dan komt de woningmarkt amper in beweging. De Dierense makelaar Fabian Grotenhuis biedt daar een oplossing voor.

Eén van de mogelijkheden om de markt extra in beweging te krijgen, is het maken van zogenoemde ’treintjes’. Een treintje ontstaat wanneer kopers wél in beweging komen en een woning aankopen onder het voorbehoud, dat zij hun eigen woning binnen een afgesproken periode (meestal zes maanden) verkocht krijgen. Dit legt de verkopende makelaar vast in de koopovereenkomst door middel van toevoeging van de NVM No Risk Clausule. Wanneer nu de woning van de koper verkocht wordt, dan zijn daarmee beide woningen verkocht.

Fabian Grotenhuis legt uit: "Natuurlijk legt een verkoper zijn verkoopproces in afwachting van de verkoop van de woning van zijn kopers niet stil. Er wordt dan ook nog een extra artikel, de 48-uursclausule, in de koopakte opgenomen. Dit artikel maakt het mogelijk dat verkoper zijn woning actief te koop blijft aanbieden. De buitenwereld ziet dus niet dat er onder de No Risk Clausule verkocht is. Het staat verkoper vervolgens vrij om met een derde een koopovereenkomst te sluiten. Wanneer er met een derde een koopovereenkomst gesloten wordt, dan wordt de overeenkomst met de eerste koper ontbonden. Deze eerste koper heeft dan echter het recht om binnen 48 uur aan te geven de ontbinding niet te accepteren en door van alle ontbindende voorwaarden af te zien zijn aankoop definitief maakt. Voor beide partijen ontstaat dus een win-win situatie: de koper is er zeker van dat zijn droomwoning niet zomaar aan zijn neus voorbij kan gaan, terwijl de verkoper zijn verkoopkansen heeft verdubbeld. Een treintje kan, wanneer de koper van de tweede woning ook nog een eigen woning heeft die verkocht moet worden, ook uit meer dan twee objecten bestaan."

In de afgelopen weken zijn bij Grotenhuis Makelaardij uit Dieren drie treintjes, beiden bestaande uit drie aan elkaar gekoppelde woningen, gaan rijden. In 2013 is meer dan 25% van alle verkopen door Grotenhuis verkocht door gebruikmaking van de NVM No Risk Clausule. In veel gevallen betrof het een keten van twee of drie woningen, maar ook een trein van vier woningen is dit jaar succesvol afgerond. Eén van de transacties betrof zelfs een echte woningruil, waarbij koper en verkoper elkaars woningen hebben gekocht.

Het bijhouden van alle afspraken, vergt een grote mate van accuratesse en inzet van de begeleidend makelaar, terwijl er een kans bestaat dat de verkopen uiteindelijk niet door gaan, dat het treintje als het ware ontspoort. Fabian Grotenhuis: “Ik denk dat wij ons onderscheiden door juist dit soort uitdagingen aan te gaan. Dit blijkt ook uit de marktcijfers. Ons kantoor is marktleider in de gemeente Rheden voor wat betreft verkopen binnen de gemeente. In onze vestigingsplaats Dieren, waar inclusief wijzelf vier gerenommeerde NVM kantoren actief zijn, bedraagt ons marktaandeel al jaren meer dan 50%. In 2013 is circa 55% van de woningen via ons kantoor verkocht."
Grotenhuis: "Om zo goed mogelijk inzicht te hebben in wie de zoekers in ons werkgebied zijn en zo nog meer treintjes mogelijk te maken, bieden wij iedere woningzoeker een gratis NVM zoekprofiel aan. Wanneer een zoeker zijn woonwensen aan ons kenbaar maakt ontvangt deze een eigen webpagina waar zij zelf hun woonwensen kunnen managen. Op basis van het aangemaakt zoekprofiel ontvangen zij dan volledig geautomatiseerd per e-mail informatie van passende woningen die nieuw in de verkoop zijn gekomen of reeds te koop staande woningen waar iets in de aanbieding is gewijzigd.”

Grotenhuis Makelaardij o.z., Lindelaan 10a, 6951 DJ Dieren, 0313-450717, www.grotenhuismakelaardij.nl; www.twitter.com/grotenhuisoz

Foto:
Iedereen blij en tevreden met een ’treintje’ dat onlangs in Rheden succesvol werd afgesloten. Makelaar Fabian Grotenhuis plaatst het bord ‘verkocht’ in de tuin van één van de woningen – foto: Marc Pluim

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.