Schenking schilderij Théophile de Bock aan Roode Tooren

DOESBURG – Een dezer dagen werd het Streekmuseum De Roode Tooren in Doesburg verrast met een schilderij van de bekende kunstenaar Théophile de Bock (1851-1904). Volgens de vermelding van de schilder is de afbeelding, een gemengde techniek op papier, gemaakt in of bij Doesburg. Mogelijk is het een impressie van een van de stadsgrachten aan het eind van de 19e eeuw.

Het schilderij werd geschonken door Guido J. Hengeveld, schilderijenrestaurator aan de Kerkstraat 29 te Doesburg. “Heel af en toe kom je iets van Doesburg tegen”, aldus Hengeveld. “Vaak is het dan van een onbekende en beperkte meester. Maar Théophile de Bock behoorde tot de Haagsche School en werd ook gerekend tot de zogenaamde Veluwezoom schilders. Er is werk van hem in vele musea.”

Guido J. Hengeveld is opgeleid in België bij onder andere het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium te Brussel. Hij werkt volgens het reversibel principe. Dit betekent dat elke restauratie, zonder schade toe te brengen aan het origineel, weer in de oorspronkelijke toestand kan worden teruggebracht.
Hengeveld werkt voor verschillende musea (waaronder De Roode Tooren), antiquairs, collectioneurs en particulieren in binnen- en buitenland. Hij is lid van Restauratoren Nederland en ARA (Art Restorers Association). Hij heeft zelf een boeiende verzameling van tientallen schilderijen opgebouwd. In Zilverschoon hangt een deel dat ook te koop is.
Het schilderij van Théophile de Bock kocht hij een tijdje geleden van een particuliere verzamelaar in Leiden. Hij vindt dat het werk, met als titel ‘Doesburg’, in de Hanzestad moet blijven. Daarom heeft hij het schilderij overgedragen aan Rinus Rabeling, voorzitter van Streekmuseum De Roode Tooren.

Théophile Emile Achille de Bock (Den Haag, 14 januari 1851-Haarlem, 22 november 1904) was aanvankelijk ambtenaar bij de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Hij ontving zijn schildersopleiding van Jan Willem van Borselen en van Jan Hendrik Weissenbruch. De kunstschilder Jacob Maris was het grote voorbeeld voor De Bock. Tussen 1878 en 1880 was hij aangesloten bij de School van Barbizon. In 1881 werkte hij mee aan het Panorama Mesdag van Hendrik Willem Mesdag. Hij schilderde daarin de lucht en de duinen. Er is werk van De Bock in vele musea: Rijksmuseum Amsterdam, Haags Gemeentemuseum, Museum Mesdag Den Haag, Gemeentemuseum Arnhem, Dordrechts Museum, Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en nu dus ook Streekmuseum De Roode Tooren te Doesburg! Théophile de Bock overleed op 53-jarige leeftijd.

Foto:
Guido Hengeveld (rechts) overhandigt het schilderij aan Rinus Rabeling van de Roode Tooren.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.