Home / Dieren / Aanlegplaats voor binnenvaart bij Dierense Sluis

Aanlegplaats voor binnenvaart bij Dierense Sluis

DIEREN – Rijkswaterstaat is begonnen met de vernieuwing van de voorzieningen in de IJsselhaven bij de sluis van het Apeldoornskanaal in Dieren. De huidige meerpalen zijn aan vervanging toe. Daarnaast is de havenkom niet voldoende diep om te kunnen afmeren. Na de vernieuwing kunnen binnenvaartschepen weer gebruikmaken van deze ligplaatsen.

De aannemer voert de noodzakelijke baggerwerkzaamheden volledig vanaf het water uit. De bodem wordt ongeveer een meter afgegraven. De bagger wordt gestort in een lege bak en afgevoerd naar een slibdepot.
Vervolgens verwijdert de aannemer de bestaande meerpalen, om daarna de negen nieuwe meerpalen aan te brengen. Dit zal gebeuren door een schip met een grote kraan erop. Deze werkzaamheden vinden in het eerste kwartaal van 2014 plaats. Omdat de werkzaamheden vanaf het water worden uitgevoerd, zal de hinder voor omwonenden beperkt zijn.

Na de oplevering van het werk worden de meerpalen vrijgegeven voor de scheepvaart. Binnenvaartschippers kunnen dan gebruik maken van deze ligplaatsen, zodat ze kunnen voldoen aan het rust- en vaartijdenbesluit. Schippers moeten namelijk net als vrachtwagenchauffeurs op gezette tijdens rust nemen. De voorhaven is te zien als een parkeerplaats voor schepen.
Rijkswaterstaat heeft met de scouting afspraken gemaakt over de uitvoering van de werkzaamheden. Na de uitvoering van de werkzaamheden krijgt hun ponton weer een nieuwe plek achter de palen.

Overigens heeft de gemeente Rheden besloten een klaarliggende subsidie, bestemd voor het opknappen van het sluisgebied voor recreatieve doeleinden, terug te geven aan de Stadsregio. Het benodigde bedrag aan cofinanciering werd niet gevonden. De opknapbeurt van het Dierense sluisgebied loopt daarmee flinke vertraging op.
 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.