Ondernemers willen gezamenlijke koopzondagen

BRUMMEN – De ondernemers in de gemeente Brummen mogen zelf beslissen of en wanneer zij op zondag open gaan. Het college heeft besloten winkeliers daar zelf de vrije hand in te geven. De winkeliers zijn voornemens

Momenteel mogen winkeliers twaalf zondagen per jaar hun winkel openen. Daarnaast kunnen zij een extra koopzondag aanvragen voor bijzondere gelegenheden en evenementen. Landelijk is de Winkeltijdenwet in juli gewijzigd, gemeenten zijn nu vrij zelf een beleid te bepalen voor koopzondagen. De gemeente Brummen heeft er voor gekozen de ondernemers zelf te laten beslissen. “We geven winkeliers zelf de keuze in wanneer zij open willen gaan”, aldus wethouder Bart Elbers.
De ondernemersverenigingen in Brummen en Eerbeek hebben al over de mogelijkheden gesproken. Beide zijn niet voornemens iedere zondag open te gaan. Alice Weltevreden, voorzitter van de OVE, geeft aan: “Wij in Eerbeek hebben collectief besloten twaalf keer per jaar open te gaan en daarnaast bij bijzondere gelegenheden. Overigens is dat geen verplichting, iedereen is vrij om wel of niet open te gaan, maar we denken dat een koopzondag dan het meest effect heeft.” De supermarkten staan hier los van. Volgens Weltevreden hebben zij het voornemen vanaf de ingang van de zomertijd iedere zondag de deuren te openen.
De Brummense ondernemers willen eenzelfde principe hanteren. Voorzitter Rob Burgers: “Ook nu hebben we twaalf koopzondagen, maar die zijn vooral geconcentreerd in de zomer, voor de supermarkten. In de toekomst willen we deze dagen meer verspreiden over het jaar.” Wanneer de koopzondagen gaan plaatsvinden, daar wordt in januari met de leden over gesproken. “Het idee is om dat te doen als er een evenement of festiviteit is in het dorp.”
Overigens moet dit collegebesluit nog worden besproken en vastgesteld door de gemeenteraad. Dit gebeurt in februari.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.