Home / Velp / Laatste werkzaamheden aan school in Birma

Laatste werkzaamheden aan school in Birma

VELP – Met een zeer voldaan gevoel is Lex Hendriks weer teruggekeerd uit Myanmar/Birma. Nadat dat hij daar vorig jaar een levensbedreigend virus had opgelopen en maanden lang in het ziekenhuis heeft doorgebracht om te herstellen, is hij toch weer teruggekeerd naar zijn project in Birma.

Nadat de organisatie van Hendriks, in het dagelijks leven eigenaar van Jagyba Sport & Health uit Velp, eerder al 140 weeskinderen had ondergebracht in twee verbouwde huizen in Mandaley, was men twee jaar geleden ver van de bewoonde wereld, begonnen met de bouw van een grote school met twee verdiepingen. Een gebouw voor liefst 350 kinderen. Toen de school nagenoeg klaar was, onstond forse schade door een aardbeving. Maar inmiddels is alles bijna hersteld en zal er tevens een groot verhard speelplein worden aangelegd. De kinderen stonden elke dag tot aan hun enkels in de modder en het water.
Het was de bedoeling dat Hendriks voorlopig dit project zou afronden en geen activiteiten meer zou ondernemen in Birma, gezien de traumatische ervaringen van het afgelopen jaar. “Maar als je daar aankomt en er staan 350 kinderen al ruim één uur in de brandende zon op jou te wachten en te zingen en te klappen en je hoort tevens alle verhalen, dan is het niet mogelijk om zo’n besluit te nemen. De school is nu volledig in gebruik genomen”, aldus Hendriks.

Samen met zijn vaste tolk en de projectbegeleidster ter plekke, heeft hij diverse locaties bezocht in het land en is het initiatief genomen voor de bouw van weer een nieuwe school.
Sinds het eerste bezoek van een Amerikaanse functionaris sinds 50 jaar, Hillary Clinton, vorig jaar november, hebben er onder de druk van de oppositie onder aanvoering van Aung Sang Suu Kyi, al behoorlijke politieke en economische hervormingen plaatsgevonden. Hoewel de regering opnieuw bestaat uit voormalige juntaleiders, is er een aanpassing tot stand gekomen in de kieswet, zoals het uitschrijven van verkiezingen. Birma heeft ook al een aantal belangrijke hervormingen doorgevoerd. Clinton zei dat het nog te vroeg is om alle sancties tegen het land op te heffen, maar ze toonde zich hoopvol.

Uit eigen ervaring kan Hendriks aangeven dat de toegang tot het land wat soepeler verloopt en dat er heel langzaam aan de infrastructuur wordt gewerkt. Delen van het land mogen echter nog steeds niet door buitenlanders worden bezocht, zonder speciale toestemming. Dit geeft vaak spannende momenten. Bij overnachtingen wordt een kopie gemaakt van je paspoort en dit wordt naar twaalf regiokantoortjes gestuurd. De gehele nacht staan twee geheime agenten voor je deur. Maar inmiddels heeft Lex Hendriks geleerd hier mee om te gaan.

Naast de wat kleinere projecten in Bali en Cambodja, zal hij zich, met zijn Foundation Child Friendship, de komende jaren weer volledig inzetten om de kinderen in Birma een beter toekomst perspectief te bieden. Binnenkort zal de nieuwe website www.childfrienship.nl in de lucht gaan.
Voor meer informatie kijk op www.jagyba.nl, Kinderen van Myanmar. Uw donaties zijn meer dan welkom op rekening: 105108952.

Foto: Lex Hendrik bij de opening van de school in Myanmar
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.