Kerststalletjes van Truus Aartsen passen in een duivenei

LOENEN – Begin december is voor menigeen de tijd om de kerststal weer van de zolder te halen. Een tijdlang zag men er in de gezinnen minder, maar het tij keert en de kerststallen krijgen weer een mooi plekje in de huiskamers. De voorstelling spreekt vooral kinderen aan. De kerststal is al vele eeuwen oud en is oorspronkelijk alleen te vinden in katholieke gezinnen.

Over de gehele wereld plaatst men de kerststal. Wel aangepast aan het betreffende land. Omdat er zoveel kerststallen zijn hebben verzamelaars zich hier ook mee bezig gehouden. Truus Aartsen – De Ruyter uit Loenen ontdekte deze hobby ook en heeft er inmiddels al honderden verzameld.

Haar collectie is zondag 22 december van 13.00 tot 19.00 uur te zien in de RK kerk in Loenen. Aansluitend is er oecumenische kerstzangdienst.

Nu staan de kerststallen nog uitgestald in haar woning in de Loenense wijk Loenerdrift. De kleinste exemplaren heeft ze al van de zolder naar beneden gehaald. Wie de verzameling nauwkeurig bekijkt, komt onder de indruk van de creativiteit waarmee de stalletjes overal zijn gemaakt. De verscheidenheid is groot. Van erg klein die passen in een duivenei tot een grotere stal van hout en stro met beelden.

Truus Aartsen is zuinig met haar verzameling van ruim 250 stuks. Jaren geleden begon ze er mee. Ze zag ergens een leuk stalletje met beeldjes. Kocht er een van Scouting en kwam bij toeval nog enkele exemplaren tegen. Haar nieuwsgierigheid werd gewekt door de aparte vormen en groottes van stalletjes. Ze ging kringloop- en wereldwinkels bezoeken en na veel snuffelen ontdekte zij ook bijzondere exemplaren. Het speuren naar leuke stalletjes geeft haar een kick. Op vakantie, waar dan ook, kan ze het ook niet laten om naar stalletjes te zoeken. Vroeger waren de beeldengroepjes alleen in december te koop maar tegenwoordig het gehele jaar door. Familie en vrienden weten dat ze haar een groot plezier doen door een kerststalletje mee te brengen. Bijna overal in de wereld waar katholieken wonen zijn de stalletjes te koop.

De Loenense wijst er op dat de stalletjes van allerlei materiaal wordt gemaakt. Ze heeft een wandkleed met een geborduurde kerstvoorstelling, maar ook voorstellingen van papier, metaal, hout, steen, plastic en nog veel meer. Het bijzondere is dat in de betreffende land van herkomst een eigen invulling wordt gegeven aan de vorm van de kerststal en de kerstfiguren. In Peru met een lama, in Afrika met olifant en waterbuffel in plaats van een os en ezel. In Afrika is het kerstkind het Maria en Jozef zwart gekleurd. Maar bij sommige stalletjes ook bruin. Soms is het kerstkind nauwelijks te herkennen.
“Ik geniet er elk jaar weer van”, vertelt Truus Aartsen, “we halen alles weer van de zolder. Een hele klus. Alles heel voorzichtig want het is breekbaar. Je blijft er naar kijken. Zo mooi dat ze alles kunnen maken. Toch prachtig dat elk land of werelddeel er wat anders van maakt en zich niet stoort aan het oorspronkelijke plek Bethlehem waar het kerstkind is geboren. Ik ben er niet alleen in december druk mee. Het hele jaar speur ik naar stalletjes. Er zijn er altijd wel nieuwe te vinden. Dit maakt deze hobby zo boeiend”.

Truus Aartsen heeft ook gezocht naar de herkomst van de kerststal. Ze ontdekte dat de traditie terug gaat naar het jaar 1223 naar het stadje Greccio (Italië). De heilige Franciscus wilde het kerstverhaal aanschouwelijk maken en dichter bij de gewone mensen brengen. Tot die tijd werd het kerstevangelie alleen in schilderijen uitgebeeld. Maar Franciscus wilde met een levende kerststal tot de verbeelding van de plaatselijke bevolking spreken. Met behulp van zijn medebroeders organiseerde Franciscus het een en ander. In een grot zette hij een kribbe met wat stro. Hij haalde een os en ezel er bij en legde een kindje in de kribbe. Het volk stroomde toe. Ze waren opgetogen en hadden zoiets nog nooit gezien. De volgelingen van Franciscus verspreidden het idee om op deze manier het kerstverhaal uit te beelden. Eerst in kerken en kloosters en maar dan niet met levende have, maar met beelden.
Toen het Rijke Roomse Leven begon af te brokkelen kreeg de kerststal ook een inzinking. De laatste tien jaar is er een herwaardering van het oude gebruik en is de kerststal nu niet meer alleen voorbehouden aan de katholieken. Vaak is die onder de kerstboom te vinden. De Wereldwinkels hebben bijgedragen aan deze opleving. Ze brachten allerlei stalletjes uit verre landen op de markt.

foto:
In de collectie kerststallen van Truus Aartsen is zelfs een kerststal met roze beeldjes te vinden – foto Martien Kobussen

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.