Home / Doesburg / GroenLinks wil tramhistorie terug in Doesburg

GroenLinks wil tramhistorie terug in Doesburg

DOESBURG – Tot 1957 heeft er tussen Doesburg en Doetinchem een tram gereden. Voorbij Doesburg ging deze tramlijn over de schipbrug verder naar Dieren. Dit vervoermiddel voldeed tot de jaren vijftig van de vorige eeuw zeker aan de vervoersbehoefte van een groot deel van de bevolking.

“Hoewel GroenLinks Doesburg sterk voor verbetering en uitbreiding van het openbaar vervoer is, zien ook wij wel in dat je de geschiedenis nu eenmaal niet meer terug kunt draaien en dat dit spoorlijntje dus voorgoed verleden tijd is”, aldus een woordvoerder van de partij. “Toch kunnen we, als toeristische attractie, wel enkele aspecten van dit trammetje opnieuw naar voren halen. We moeten immers voortdurend bezig zijn om Doesburg aantrekkelijker te maken voor het toerisme en juist dit soort lijntjes staan de laatste tijd weer sterk in de belangstelling.”

GroenLinks denkt een manier om dit spoorlijntje weer voor het publiek zichtbaar te maken goedkoop kan worden uitgevoerd met zogenaamde straatnagels. Dat zijn een soort reuze punaises, die je in de voeg tussen de straatklinkers. Daarmee kun je de exacte loop van het tramlijntje door de binnenstad opnieuw aangeven.

Op diverse plaatsen langs de route is het volgens GL mogelijk om met historische straatfoto’s van het trammetje aan te geven hoe het op die specifieke locatie er toen uitzag. Dergelijke historische straatfoto’s maken bijvoorbeeld nu al de binnensteden van Enkhuizen en Hindeloopen voor het publiek extra aantrekkelijk. Op de plek waar het trammetje de schipbrug op reed, zou nog een extra informatiepaneel over de werking van de schipbrug kunnen worden geplaatst.
Het tracé van de lijn kan tevens dienen als één van de historische wandelingen waar in het economisch beleidsplan van de gemeente Doesburg sprake van is. Dit economisch beleidsplan is door de gemeenteraad aangenomen en is nu in uitvoering.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.