Volgens Bollen kan Doesburg zelfstandig blijven

DOESBURG – Peter Bollen, wethouder en lijsttrekker van de PvdA in Doesburg, is het volstrekt oneens met Commissaris van de Koning Clemens Cornielje waar het gaat om de zelfstandigheid van Doesburg. Hij wil daar graag zijn mening over kwijt, want hij ziet steeds meer discussie over dat onderwerp ontstaan.

“Ik vind het belangrijk om iets te zeggen over de zelfstandigheid van Doesburg. Zelfs de Commissaris der Koning heeft gesuggereerd dat het voor Doesburg beter zou zijn zich bij de Liemers aan te sluiten. Ik ben het daar mee oneens. Ik vind dat het als een paal boven water staat dat Doesburg zich uitstekend kan redden nu en in de toekomst.”

Zelfstandigheid van de gemeente Doesburg is volgens Bollen van belang omdat het volgens hem te maken heeft met de kwaliteit van leven. “Doesburg is een duidelijk herkenbare stad aan de IJssel en het heeft altijd zijn eigen zaken geregeld. Het verenigingsleven, de onderlinge samenhang en het zelfbeschikkingsrecht gaan hand in hand. Ik kom uit het westen en ben sinds ik in Doesburg woon gegrepen door die Doesburgse samenhang, iets wat ik me daarvoor niet kon voorstellen. Dat moet je koesteren en gaat verloren bij schaalvergroting.”

Voorstanders van herindeling vinden Doesburg te klein om alle overheidstaken goed uit te voeren. Bollen beaamt dat. “Het is nu al te zien dat bepaalde taken enkel in regioverband kunnen worden opgepakt, maar dat geld ook voor bijvoorbeeld Arnhem. Die kunnen ook niet meer alles zelf. Samenwerking is dus de oplossing. En in die samenwerkingsverbanden is Doesburg net zo’n gehoorde stem als alle andere gemeenten, is mij als wethouder gebleken.”

Het verschil tussen samenwerken en gemeenten herindelen, zit hem volgens de PvdA-lijsttrekker in de regie. Doesburg moet samenwerken om taken te kunnen uitvoeren, goede diensten t inkopen en alles zo efficiënt mogelijk regelen. Bollen: “Er gaat dus veel veranderen. Maar door zelfstandig te blijven houden we regie op de uitvoering van diensten zo dicht mogelijk bij de burger en op een Doesburgse manier. Grote gemeenten met grote ambtelijke organisaties, moeten nu weer gaan decentraliseren om het beleid zo dicht mogelijk bij de burger te brengen. De sociale wijkteams in de grote gemeenten zijn daar een helder voorbeeld van. Dus wie kan mij uitleggen waarom we eerst in een grotere gemeente moeten opgaan, om vervolgens weer de uitvoering van taken zo dicht mogelijk bij de burger te organiseren in het ‘Wijkteam Doesburg’?”

Doesburg zelfstandig voor altijd? “Jazeker! Doesburg is een Stad, ook al zijn we klein. Zie je het voor je bij de grote gemeente Liemers, Achterhoek West, of Veluwezoom; Doesburg onze oudste wijk met stadsrechten!? Nee, laat ons maar lekker zelfstandig zijn op dit drielandenpunt. We gaan beleidsmatig samenwerken en houden zelfbeschikkingsrecht op onze eigen uitvoering van beleid. Daarmee voorkomen we ook een heleboel verwarrende discussies, over waar moet het stadhuis staan en zo. We kunnen de mouwen opstropen om Doesburg verder te ontwikkelen tot een sterke en sociale stad, met een eigen identiteit, waar we de zaken samen met elkaar goed regelen.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.