Geen rouwcentrum in Molenschuur

ROZENDAAL – Er komt toch geen rouwcentrum in de Molenschuur in Rozendaal. Uitvaartzorg Ave Verum had dit plan, maar ziet er nu vanaf. Dit blijkt uit een mededeling van het college van de gemeente. De gemeente Rozendaal was voornemens het bestemmingsplan voor de Molenschuur zodanig te wijzigen dat het mogelijk zou zijn om daar een rouwcentrum te vestigen. Veel Rozendalers zagen dat niet zitten niet zitten. Ze richtten de Actiegroep Molenschuur in Rozendaal op en hielden diverse acties en protesten.

De Molenschuur is klein, een rijksmonument, en is gesitueerd in een uitermate beschermd gebied; te midden van andere rijksmonumenten. Sinds juwelier en antiquair Helldorfer het gebouw in 2011 verliet, is er al gedoe om.
Ave Verum beschouwde de Molenschuur als passend voor een rouwcentrum vanwege het kleinschalige karakter, maar Rozendaal hield dit tegen. Uiteindelijk kwam de zaak bij de rechter. De rechter oordeelde dat het plan voor de Molenschuur een tweede kans verdiende. Toen deed een deel van de Rozendaalse bevolking er weer van alles aan om het college ervan te overtuigen dat een rouwkamer in het monumentale pand niet gepast is vanwege de ‘ensemblewaarde’ bij de entree van het dorp.

De actievoerders hingen vijftig zwarte ballonnen aan het pand, pakten de Molenschuur in met zwarte doeken, een spandoek , een ‘facbookduimduim’ naar beneden en bordjes met No Lijk. Niet alleen maakten bewoners zich zorgen om het aanzicht van het dorp, maar men wilde ook niet dat schoolgaande kinderen te veel in aanraking zouden komen met rouwauto’s.
Deze weerstand vanuit de samenleving heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het college heeft besloten niet mee te willen werken aan de plannen van uitvaartzorg Ave Verum zodat er geen rouwcentrum kan vestigen in de Molenschuur. Er wordt momenteel naar een nieuwe huurder gezocht.
Ook Ave Verum gaat nu op zoek naar een nieuwe locatie voor een kleinschalige huiskamer. Het uitvaartzorgcentrum heeft geen behoefte aan ellenlange procedures.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.