Home / Bronkhorst / Wijziging bestemmingsplan definitief einde voor Lombok en Elzenbos

Wijziging bestemmingsplan definitief einde voor Lombok en Elzenbos

BRUMMEN – In de vergadering van 19 december dient de gemeenteraad een besluit te nemen over de plannen voor woningbouw in de nieuwe wijken Lombok in Eerbeek en Elzenbos in Brummen. De ambitieuze plannen die er lagen, zijn van de baan: er is geen vraag meer naar de vele nieuwbouwwoningen die hier waren voorzien. Het college vindt het tijd om de bestemmingsplannen dan ook maar aan te passen.

Even een update over de hele situatie. Volgens provinciale en regionale afspraken mogen in de gemeente Brummen tussen 2010 en 2019 nog maximaal 510 woningen worden gebouwd. Zo’n driehonderd van die woningen zijn inmiddels gerealiseerd in de eerste fasen van nieuwbouwwijken Lombok in Eerbeek en Elzenbos in Brummen. Dit betekent dat er tot 2019 nog zo’n tweehonderd woningen bij mogen komen.
De gemeente heeft in mei besloten deze ruimte te gebruiken voor zogenaamde kwaliteitsplannen. Dit houdt in dat er niet zomaar gebouwd mag worden, de plannen moeten ook echt iets toevoegen aan het woningbestand van de gemeente. Er is weinig vraag naar woningen en dat wat er wordt gebouwd, moet een direct antwoord zijn op vraag vanuit de markt. De plannen Lombok en Elzenbos zijn hiermee van de baan. Echter, de bestemmingsplannen laten nog steeds zien dat de grond voor beide wijken is aangemerkt als woningbouw. Hiermee zijn de tweehonderd woningen op papier al ‘vergeven’.
Zolang er formeel nog bouwplannen zijn voor de Lombok en Elzenbos, is het voor de gemeente niet mogelijk elders een bouwaanvraag in procedure te brengen. En dat terwijl er in de gemeente Brummen nog genoeg kleinere bouwplannen in de pijplijn zitten, zoals Koppelenburg-Zuid en Centrumplan Eerbeek.

Het raadsvoorstel dat donderdag wordt behandeld, geeft de gemeente toestemming te starten met een procedure tot wijziging van de bestemmingsplannen. Als dat is gebeurd, is de provincie coulant en geeft dan toestemming om andere bouwplannen alvast in procedure te brengen. De gemeente kan dan verder met andere bouwplannen en een nieuwe bestemming zoeken voor de grond.
Wat nog wel een punt is bij het ‘wegbestemmen’ van de woningen, zijn de afspraken die zijn gemaakt met de marktpartijen in de bouwpannen: projectontwikkelaars en bouwbedrijven. De gemeente is er van overtuigd dat het ontbinden van de afspraken – het cancellen van de bouw van de vele woningen – voor beide partijen het best is. Gezien de vraag wordt het bouwen voor leegstand en zo maken ook de marktpartijen geen winst. Hierover moet echter nog overleg worden gevoegd.

Met name het ontbinden van de afspraken met de marktpartijen valt de gemeenteraad moeilijk. De overige beslissingen over consequenties van de gewijzigde plannen zijn eigenlijk afgelopen voorjaar al genomen. Toen is het woningbouwprogramma herijkt, waarbij de gemeenteraad akkoord is gegaan met het aantal van 510 woningen. Ook de financiële consequenties, het verlies op de grond, zijn inmiddels al opgenomen in de gemeentelijke begroting.
 

Lees ook

Inschrijving woningbouw jongeren van start

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst start met een pilot Jongerenhuisvesting. De inschrijving hiervoor is inmiddels …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.