Loenenaren blijven ontevreden over Waterschap

LOENEN – De bezoekers aan de informatie-avond die de Vereniging Dorpsraad Loenen dinsdag in De Brink belegde over de kapwerkzaamheden bij de Watervallaan zijn wat ontevreden huiswaarts gegaan. De uitleg van woordvoerders van het Waterschap Veluwe en Vallei gaf geen nieuw licht op deze gevoelige zaak.

De bezoekers hadden bij de Dorpsraad laten weten ernstig bezorgd te zijn over het plotseling kappen van de Watervallaan. Bij velen was het kappen van de bomen niet bekend.

Dorpsraad voorzitter Reinder Groenhof gaf een korte uiteenzetting over het doel van deze bijeenkomst. Het Waterschap en het uitvoerend bedrijf Born Bos en Faunabeheer waren aanwezig om een toelichting te geven over het project. De Dorpsraad vond het nuttig dat ieder over dit onderwerp ´zijn zegje´ kon doen. Teamleider Arjan Verboom liet weten dat het Waterschap het besluit tot kappen van de laan had genomen omdat de fijnsparbomen kaprijp zijn. Verschillende exemplaren zijn door rot aangetast en leveren wellicht gevaar op voor de duizenden bezoekers. Een deel kappen was niet mogelijk vandaar dat besloten werd om de gehele laan te laten vallen. Hij had wel verwacht dat het kappen bezwaren zou oproepen. Zelf vond hij het ook jammer, maar het Waterschap is geen bosbeheerder en volgt de adviezen op van de deskundigen. Daarom is besloten het kappen in een project af te ronden.

Het verhaal van Verboom kon echter niet de ergernis wegnemen van de meeste bezoekers voor de wijze waarop het Waterschap gebrekkig bekendheid heeft gegeven aan dit project. Maar weinig personen waren op de hoogte. Ook de Dorpsraad niet. Er werd duidelijk gesteld dat deze bijeenkomst vooraf plaats had moeten vinden. Verboom erkende dat het Waterschap wellicht de voorlichting beter had moeten doen, maar dat er aan de plannen niks veranderd kon worden. Ook van het fasegewijs uitvoeren van het kappen wat ook door de aanwezigen herhaaldelijk werd voorgesteld wilde hij niks weten. Hij had er begrip voor dat de Loenenaren hun laan missen. Verboom had tijdens de kapwerkzaamheden zelfs een vrouw gezien die huilde bij het zien van het vallen van de oude bomen. Met de uitvoerder is afgesproken dat alles keurig wordt afgeleverd.

Ook waren er vragen over het kappen van de bomen op andere plekken langs de Vrijenberger- en Veldhuizersprengen. Volgens Verboom was hier sprake van uitdunning. De mooiste bomen moeten meer ruimte krijgen.

Binnenkort worden weer drie rijen flinke beukenbomen geplant. Het pad wordt flink opgeknapt en de trappen vanaf de parkeerplaats krijgt een rolstoelhelling. De grote en kleine watervallen krijgen nieuw hekwerk.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.