Kerstmarkt Rheden is elk jaar een sfeervolle ontmoetingsplek

RHEDEN – Zaterdag 14 devember wordt weer de jaarlijkse kerstmarkt in de Dorpskerk van Rheden gehouden. “Tussen 10.00 en 15.00 uur kan iedereen terecht in het sfeervol gemaakte kerkje voor mooie spulletjes, maar zeker zo belangrijk is de gezelligheid.” Aan het woord is Jopie Koning. “De kerk is op die dag een ontmoetingsplek voor het hele dorp. Je kunt rondsnuffelen, een kom erwtensoep of een glas glühwein nuttigen. We proberen het hier ook altijd voor kinderen – of kleinkinderen – leuk te maken.”

Als het weer het toelaat, staan er buiten vuurkorven om stokbroodjes te bakken. Voor bescheiden prijsjes kan de jeugd (vanaf ongeveer 11.30 uur, als de kraam van de bloemengroep leeg is gekocht) bijvoorbeeld meedoen aan een workshop schaapjes maken, koek glazuren of onder begeleiding kerststukjes maken.

De voorbereidingen van de markt beginnen voor veel werkgroepen al in september. Koning is met vier andere dames maanden druk om een leuke collectie brocante en curiosa bijeen te brengen om ‘hun’ kraam mee te vullen. Koning: “De titel van onze kraam is ‘Spullen uit Grootmoeders Tijd’. Die aanduiding dekt niet helemaal de lading, maar het is zeker géén rommelmarkt. Er worden mooie en aparte dingetjes verkocht. Bijvoorbeeld heel oude puzzels of oude, gave prentbriefkaarten of prachtige foto-albums.”

De werkgroep krijgt de spulletjes veelal van bekenden. Inbrengen kan overigens ook nog op vrijdag (13 december) tussen tien en twaalf uur bij de kerk. Koning legt uit: “Alles wordt aangeleverd in dozen. Je weet nooit wat je krijgt, soms weet je niet wat je ziet. We sorteren alles en prijzen de dingen. Dat is een heel gedoe, want het ligt ook aan je smaak of je kennis over een voorwerp hebt. We hebben alle vijf onze eigen interesses en specialistische kennis en zo kunnen we goed overleggen wat iets zou moeten kunnen opbrengen. We moeten zeker ook rekening houden met het spanningsveld tussen aantrekkelijke prijzen voor de klant, maar de werkgroep wil natuurlijk ook zoveel mogelijk ophalen voor het goede doel.” Want dáár gaat het uiteindelijk om. Hoewel… Koning voegt toe: “Mensen mogen ook gewoon lekker snuffelen, hoor.”

Elk jaar kiest de organisatie een doel waar de opbrengst naartoe gaat. Koning verwoordt: “We kiezen altijd zorgvuldig. Daar hebben we richtlijnen voor. We willen weten waar het geld naartoe gaat. Korte lijnen zijn belangrijk, want dan weet je waar het geld terecht komt. Het moet ook altijd een afgebakend project zijn dat ten goede komt aan kinderen. Een project moet met ‘ons’ geld in één keer uitgevoerd worden. De hele markt brengt doorgaans een bedrag tussen de vijf- en zevenduizend euro op, dus moet het ook een kleinschalig project zijn.” Dit jaar is gekozen voor een project in Guatemala. Tijdens de markt wordt er informatie over gegeven. “We willen ook dat een vertegenwoordiger van het project tijdens de kerstmarkt aanwezig kan zijn, zodat bezoekers weten waaraan ze kunnen bijdragen,” stelt Koning.

Behalve de kraam met spulletjes uit grootmoeders tijd, zijn er veel meer kramen, bijvoorbeeld met bijzonder fraaie bloem-/ kerststukjes (“Daar is altijd een run op! Mensen stuiven om tien uur naar binnen”), handgemaakte kerstversieringen en andere creatieve producten; er zijn verlotingen (van een grote quilt en een enorm krentenbrood, en natuurlijk worden er versnaperingen verkocht. “Echt voor elk wat wils,”belooft Koning. Ze besluit: “Voor de voorbereidingen en de markt zelf moet altijd veel werk verzet worden door heel veel vrijwilligers, maar iedereen vindt het zelf leuk om te doen. We vinden het allemaal weer jammer als de markt voorbij is, want we hebben het altijd fijn samen.” De totale opbrengst van de markt wordt direct om drie uur bekend gemaakt.

foto: Jopie Koning bij een volle wasketel met bijzondere spulletjes
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.