Home / Velp / Een leerboek van het leven

Een leerboek van het leven

VELP – In een volle Parkstraatkerk in Velp is donderdagmiddag dan eindelijk het boek over onderduiken in oorlogstijd in Velp gepresenteerd. Het lijvige boek van de hand van Gety Hengeveld zou volgens planning al vorig jaar zijn verschenen, maar tijdens haar zoektocht naar verhalen, stuitte ze telkens weer op nieuwe herinneringen en informatie. Ze beschrijft in tientallen verhalen het verborgen leven in Velp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Opvallend veel vooral Joodse mensen vonden er onderdak.

Het boek bevat onder meer de nooit vertelde verhalen over het echtpaar Lely aan de Arnhemsestraatweg (zoon van de Lely van de Afsluitdijk) die in de Scheveningse gevangenis, ‘het Oranjehotel’, werden opgesloten. Of het verhaal over het bedrog van de ‘onverwacht’ geboren baby, die na de bevrijding een Joods kindje bleek te zijn, over een meisje in een kist op het spoorwegstation in Arnhem, over de ter dood veroordeelden in de stookkelder van vader Siebelink aan de Bergweg en over de man die werd gered door de familie Lüps van kasteel Biljoen. Het boek beschrijft grote en kleine daden van verzet op 49 adressen in Velp in 63 verhalen.

“Dat maakt het een leerboek van het leven”, sprak een bewogen rabbijn Awraham Soetendorp, die samen met burgemeester Petra van Wingerden het eerste exemplaar ontving. Ook Soetendorp overleefde de oorlog op een onderduikadres in Velp.

Verborgen in Velp – nooit vertelde verhalen over moed, verzet en onderduikers is een uitgave van Stichting Velp voor Oranje en is bij wijze van ‘monument’ zonder winstoogmerk vervaardigd. Het boek kost dankzij sponsors, legaten en donaties slechts € 14,95 en te bestellen met als kenmerk ISBN: 978 90 81058 2 0 9 in de boekhandel en via de site: www.velpvoororanje.nl.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.