Ouders in actie voor veiligheid

REGIO – Jaarlijks vinden 6.500 ongevallen plaats met huishoudchemicaliën. Vooral één- en tweejarige kinderen zijn het slachtoffer van vergiftiging. In een poging het aantal ongevallen te verminderen, staan er nieuwe gevaarsymbolen en waarschuwingen op de verpakkingen van huishoudchemicaliën. VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit organiseren nu ‘Ouders in Actie!’, een actie waarin ouders het goede voorbeeld geven en wijzen op de gevaren van huishoudchemicaliën en op de nieuwe gevaarsymbolen.

Kinderen zien dingen vaak anders. Ze zien vaatwasmachineblokjes aan voor snoepjes of een fles chloor voor limonade. Om ongelukken te voorkomen, is het belangrijk om huishoudchemicaliën buiten het bereik van kinderen te houden, het etiket te lezen, de gevaarsymbolen te kennen en de aanwijzingen op te volgen. En wat heel belangrijk is: sluit verpakkingen altijd af – ook tijdens het gebruik!

Ouders geven het goede voorbeeld via lokale kranten en laten zien waar je op moet letten. Wij gingen op bezoek bij Suzanne Corro. Zij heeft twee jonge kinderen: Antonio (3) en Raffaello (1). “Ik was me altijd wel bewust van hoe gevaarlijk die middelen zijn en dacht dat ik alles goed had opgeborgen. Ik bleek echter toch nog wel wat over het hoofd te zien”, vertelt Suzanne. “Bij de wc had ik nog toiletblokjes staan, dat lijken net snoepjes. Mijn zoontje had ze dan ook zo te pakken en in no time ook de verpakking open. Gelukkig was ik in de buurt. Dat zijn van die dingen, waar je niet bij stil staat. Dingen als wc-eend en chloor had ik natuurlijk wel goed weggezet, maar ook andere huishoudelijke dingen als afwasmiddel of zeep kunnen gevaarlijk zijn voor kleine kinderen. Het duurt minder lang je spullen goed op te bergen, dan te wachten op de ambulance.”.

Je vindt de nieuwe gevaarsymbolen en alles wat je moet weten over het voorkomen van ongevallen met huishoudchemicaliën op www.nieuwe-etiketten.nl .
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.