Home / Dieren / Jan van der Hoeve bezoekt zijn oude team in Kenia

Jan van der Hoeve bezoekt zijn oude team in Kenia

DIEREN – De Dierense huisarts Jan van der Hoeve werkte al eerder in Afrika en is momenteel actief in Kenia. Hij houdt onze lezers op de hoogte van zijn belevenissen daar en beschrijft hoe hij typische ‘Afrikaanse’ aandoeningen te behandelen krijgt.

“Inmiddels ben ik nu ruim vijf weken aan het werk in een vrijwilligersproject in Kilifi, in het zuidelijk kustgebied van Kenia. Het project heeft als doelstelling om de hypertensie- en diabeteszorg lokaal op een hoger niveau te brengen. Daar was, zo bleek, grote behoefte aan. Eigenlijk was er hiervoor in dit erg arme deel van Kenia nooit echte belangstelling, maar men wordt hier steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van deze ‘welvaartsziekten’.
Steeds meer mensen melden zich voor het spreekuur aan, vaak uit eigen beweging, soms ook op doorverwijzing van andere instanties, dus de spreekuren worden steeds drukker. Nu de laatste weken ook omdat door de kerst- en nieuwjaarsperiode er vier weken geen uitgezonden huisarts aanwezig is. Doordat men meer medicijnen nodig heeft om deze tijd te overbruggen, moet men ook meer geld meebrengen om de extra medicatie te kunnen betalen. Dit zijn overigens maar geringe bedragen, maar men kan dit nauwelijks opbrengen.

Afgelopen weekend zijn wij, mijn vrouw Hermien en ik, naar het vorige project geweest in Mpeketoni, in het noordelijk kustgebied. Twee jaar geleden moest de organisatie, de Rotary Doctors, de uitgezonden artsen vanwege de onveiligheid terugtrekken. Omdat ik vanuit deze organisatie de coördinator ben gebleven van dit project en nog op afstand vanuit Nederland per e-mail bijna wekelijks contact heb, wilde ik toch even bij ‘mijn’ oude team op bezoek.
Wij kregen een warm onthaal, ik heb weer een spreekuur met hen mee kunnen doen en we hebben alle problemen uitgebreid kunnen bespreken. Het is niet makkelijk om in dit land om op een goede manier in de gezondheidszorg aan het werk te blijven. De computer die ik heb kunnen aanschaffen met de bijdrage van de Stichting Projectplan Rheden, geeft het lokale team weer een grote stimulans om de communicatie goed te laten verlopen.

We hebben ook weer het kleine ziekenhuis in Mpeketoni bezocht. Dezelfde arts, dr. Nyaboga, heeft nog steeds de leiding. Hij heeft veel bereikt in de afgelopen twee jaar. Er is veel opgeknapt en er is een nieuwe kinderafdeling bijgebouwd. Wij hebben gesproken over de slechte staat van het laboratorium, dat wel heel schril afsteekt tegen de nieuwe kinderafdeling. Terug in Nederland wil ik bekijken op welke manier daarvoor fondsen bijeengebracht kunnen worden. Het laboratorium moet veel beter worden. Het ziekenhuis is het waard.

Terug in onze huidige locatie heeft Hermien haar eigen vrijwilligerswerk weer opgepakt. Veel meisjes kunnen zich financieel geen maandverband veroorloven, wat er toe leidt dat zij die dagen hun school verzuimen. De Soroptimistclub Doetinchem schonk een groot bedrag waarmee een aantal meisjes zich voorlopig niet hoeft te behelpen met stukken stof, stukken matras of een stapel bladeren. Hermien heeft ook een aantal scholen bezocht en zag dat kinderen in de klassen soms op de zanderige grond, stukken boomstam of op stenen moesten zitten. Een rondschrijfbrief leverde al snel een bedrag op om in ieder geval een aantal klassen van zeer simpele houten schoolbankjes te voorzien. Deze worden de komende weken gemaakt en afgeleverd. Het geeft veel voldoening om op deze manier zo dicht bij de doelgroep te zijn dat er werkelijk niets aan de ‘strijkstok’ blijft hangen.

De laatste dagen is ook de tijd voor het maken van de verslagen, zodat mijn collega’s helemaal op de hoogte zijn van de ontwikkelingen en ook voor rapportage aan de geneeskundige autoriteiten in Kenia. Ook de medicijnen moeten worden besteld, zodat mijn opvolger medio januari weer met een nieuwe voorraad aan de slag kan. We bereiden ons voor op een temperatuurverschil in Nederland van 35 graden Celsius.
 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.