Home / Velp / Startsein voor renovatie kerken

Startsein voor renovatie kerken

VELP – Met het onthullen van het bouwbord bij de Oude Jan in Velp gaf wethouder Ron König woensdag het startsein voor de renovatie van vijf kerktorens in de gemeente. De torens van vijf kerken in Velp, Rheden, Dieren, Ellecom en Spankeren krijgen een flinke opknapbeurt.

Als sinds de Franse tijd zijn kerktorens gemeentelijk eigendom, ze werden destijds gebruikt voor de verdediging van het land en waren strategisch erg handig gezien de hoogte. Nog steeds ligt het eigendomsrecht bij de gemeente en die is dus ook verantwoordelijk voor het onderhoud. Een taak waar de gemeente Rheden zich de laatste jaren niet goed van heeft gekweten, geeft wethouder König toe. “En dat is eigenlijk zonde. Want het blijkt maar weer dat we nu meer geld kwijt zijn aan renovatie, dan we in totaal kwijt waren geweest als we netjes op tijd onderhoud hadden gepleegd.” König is dan ook blij dat de gemeenteraad nu toch een budget heeft vrijgemaakt, zodat het publieke bezit van de gemeente kan worden opgeknapt. “In de toekomst komt er ook een structureel onderhoudsplan voor de kerktorens, net als voor bijvoorbeeld wegen en groen.”

De Vrienden van de Oude Jan dragen overigens bij aan de restauratie van de toren van de Velpse kerk. De stichting stelt 40.000 euro beschikbaar.

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.