Home / Spankeren / Heel Spankeren in actie voor Glazen Margrietschool

Heel Spankeren in actie voor Glazen Margrietschool

SPANKEREN – Iedereen die er ooit van heeft gedroomd zijn juf of meester op te sluiten, kan op dinsdag 17 en woensdag 18 september zijn hart ophalen op de Openbare Daltonschool Prinses Margriet in Spankeren. Juffen Sonja, Lotte, Tineke en Cindy laten zich samen met meester Dennis opsluiten in hun eigen Glazen School. De Margrietschool sluit hierbij aan bij het Glazen Huis, de jaarlijkse Serious Request-actie van radiozender 3FM, waarmee geld wordt opgehaald voor het Rode Kruis.

Dinsdagmiddag om 15.00 uur komt burgemeester Petra van Wingerden het vijftal opsluiten in de school. Dat is het begin van een actie van 28 uur, waarin de juffen en meester de school niet mogen verlaten. Ondertussen houdt het team van leerkrachten samen met de kinderen, hun ouders en zelfs de buurt acties om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Via de actieve Facebookpagina wordt iedereen continu op de hoogte gehouden van alles wat er in en om de school gebeurt.

De Margrietschool houdt wel vaker acties voor het goede doel, maar dit jaar is besloten het eens groot aan te pakken. Pas hield de school nog een sponsorloop voor nieuwe iPads in de klas, maar nu vond het team het tijd om de kinderen ook te laten zien dat je soms iets voor een ander moet doen zonder dat je daar zelf iets voor terugkrijgt. “We kiezen ervoor om ons aan te sluiten bij Serious Request, omdat dat herkenbaar is voor de kinderen. De oudste kinderen krijgen de actie mee via radio en televisie. Het thema van Serious Request is dit jaar kindersterfte door diarree, iets waar we in de lessen goed aandacht aan kunnen besteden. Zo brengen we het onderwerp en het goede doel dichtbij”, verklaart schooldirecteur Conny Blaauw.
Het is dan ook de bedoeling dat de kinderen zelf acties gaan bedenken om geld op te halen. Ze krijgen allemaal een mooie Glazen School-button, zodat ze herkenbaar op pad gaan. “In de lessen geven we wel voorbeelden, zoals het ouderwetse heitje voor een karweitje: boodschappen doen, de stoep vegen of een liedje zingen.”, aldus Blaauw. “Maar je zult zien dat kinderen van alles gaan verzinnen Dat zagen we een paar jaar geleden, toen bedachten de leerlingen zelf een wasstraatactie voor Haïti.” Het gaat er ook niet om hoeveel de leerlingen binnenbrengen, als ze maar mee doen. “Het werk van een kleuter die voor een kwartje de vaatwasser uitruimt, wordt net zo gewaardeerd als een achtstegroeper die cakejes bakt en verkoopt.” De opbrengst van hun taakjes kunnen de leerlingen tijdens de Glazen Schoolactie langs komen brengen bij een loketje, net als in het Glazen Huis van 3FM gebeurt.

Ondertussen leveren ook het team, de ouders en zelfs de rest van het dorp een bijdrage aan de actie. “Het is hartverwarmend hoeveel mensen hun medewerking hebben toegezegd. Ouders die helpen het plein te versieren, ondernemers die op de kerstmarkt willen staan en een deel van de opbrengst afstaan aan het goede doel, een oud-leerlinge komt zelfs met haar pony langs om kinderen tegen betaling een ritje te laten maken. Toneelvereniging Spankeren zorgt voor straattheater en muziekvereniging Wilhelmina komt met het hele orkest langs om muziek te maken. De leerlingen van De Tender komen woensdag koken voor alle vrijwilligers”, vertelt Conny enthousiast.
Op dinsdagavond staat er tussen 18.00 en 21.00 uur een grote, gezellige wintermarkt op het programma. Er wordt van alles verkocht, maar de mooiste kraam wordt die van de actie Heel Spankeren Bakt. Iedereen in Spankeren – of daarbuiten – mag een lekkere taart, cake of een aantal cupcakes bakken en deze tussen 08.00 en 15.00 uur inleveren op school. Het gebak wordt ’s avonds verkocht. Bij het Rad van Fortuin zijn ondertussen prachtige prijzen te winnen, waaronder een hotelovernachting, bonnen voor Ballorig en de Spelerij, boodschappenpakketten en ga zo maar door.
Woensdag wordt een actieve middag. Kinderen kunnen tussen 13.30 en 16.00 uur meedoen aan een leuk spelletjesprogramma, karaoke en een bingo. Dit kost maar 4 euro, inclusief hapje en drankje. Volwassenen kunnen ondertussen meedoen aan workshops schilderen als Bob Ross, cupcakes versieren en kerstbakjes maken. Er zijn twee rondes, die starten om 13.30 en 15.00 uur. Deelname kost 7,50 euro per workshop en aanmelden kan via de info@prinsesmargriet-spankeren.nl of op de Facebookpagina van de actie.
’s Avonds komen de kinderen tussen 18.00 en 18.45 uur in hun mooiste kleren naar school voor het traditionele kerstdiner in de klas. Voor alle ouders is er dan soep, drinken en gezelligheid op het plein. Om 18.45 uur verlaten de opgesloten juffen en meester dan de Glazen School en wordt de opbrengst van de actie bekend gemaakt. Het geld wordt vrijdag naar het Glazen Huis van 3FM in Leeuwarden gebracht.

www.facebook.nl/glazenschool1
 

Lees ook

Samen denken over kanaalzone

SPANKEREN – Paul Keulen, stagiair van GWW Ingenieurs in Dieren, doet onderzoek naar participatie van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.