Home / Doesburg / Culturele Zondag bezorgd om koopzondagen

Culturele Zondag bezorgd om koopzondagen

DOESBURG – De Vereniging Culturele Zondag Doesburg maakt zich zorgen over de koopzondagen, die mogelijk vanaf volgend jaar worden toegestaan in de stad. “Als op de Culturele Zondag ook de winkels geopend zijn, onderscheiden we ons niet meer. Dat is niet goed voor de Zondag, maar ook niet voor de stad”, aldus voorzitter Geert Ellen.

Op 19 december neemt de gemeenteraad van Doesburg een besluit: staan we koopzondagen toe of niet? Als winkels iedere zondag open gaan, voorziet het bestuur van de Culturele Zondag het eind van deze bijzondere route. Winkelen en kunst en cultuur moet je niet mengen, is hij van mening. “Je kunt het zien als een symfonieorkest en een harmonie. Allebei schitterend, maar ze moeten niet tegelijk in één zaaltje spelen.”

De Culturele Zondag trekt bezoekers uit het hele land en staat volgens de culturele deelnemers bekend om zijn hoge kwaliteit. Het winkelbestand vervult echter geen regiofunctie en een koopzondag zou volgens Ellen weinig extra bezoekers naar het stadje trekken. “Bezoekers aan de Culturele Zondag waarderen juist de ontspannen, rustige sfeer. Ze kunnen volop genieten van de architectuur en de stemming in de stad. Als dit verandert, komen er minder bezoekers. En dan kom je al snel in een negatieve spiraal: minder bezoekers betekent dat minder ateliers hun deuren openen, waardoor er minder bezoekers komen en ga zo maar door. Op termijn kunnen we dan de Culturele Zondag wel opdoeken.”

Ellen en zijn mede-bestuursleden hebben echt niet specifiek iets tegen een zondagopenstelling, maar wèl tijdens de Culturele Zondag. “We zeggen wel: geef ons die twaalf zondagen per jaar. Wat je met de rest doet, maakt ons niet uit. We willen er zelfs wij bij helpen om die koopzondagen ook wat extra’s mee te geven. Maar laat ons die eerste zondag van de maand.”
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.