Vrijwilligers doen dankbaar werk

DOESBURG – Ieder jaar worden landelijk vrijwilligers in het zonnetje gezet op de Dag van de Vrijwilliger; dit jaar op 7 december. ‘Vrijwilliger zijn, is ontzettend dankbaar werk”, vertelt Gerti Bregulla (58), al vijf jaar werkzaam als vrijwilliger bij de Buurtacademie in Doesburg. Gerti matcht daar de vraag- en aanbod van vrijwilligers en organisaties. Zij weet als geen ander hoe belangrijk vrijwilligerswerk is.

“Het is het (extra) steentje bijdragen voor een ander waarvan je een heel dankbaar gevoel krijgt”, zegt Gerti. “Voor sommige vrijwilligers is de motivatie: ‘ik heb verder niemand en op deze manier ben ik toch even de deur uit’. Vaak doen wat ouderen mensen dit dankbare werk omdat ze niet afgeschreven willen zijn. Maar het is ook gewoon goed voor je eigen ontwikkeling”, zegt Gerti. “Je bent nooit te oud om te leren en ik ben ervan overtuigd dat ook jonge mensen met een drukke baan en een druk gezinsleven best een uurtje in de week vrij kunnen maken voor een ander.” Iedereen kan ook vrijwilliger worden. “Iedereen heeft wel iets, competenties.”
Doordat de regering de kraan steeds verder dicht draait, is er steeds meer behoefte aan vrijwilligers. “Iedereen is tegenwoordig met zichzelf bezig”, stelt Gerti. “Maar je kan best eens wat voor een ander doen. Denk dan aan jezelf; als je ouder bent, of jong maar onverwacht iets krijgt waardoor je hulp behoeft.”

De Buurtacademie in Doesburg richt zich op het bevorderen van welzijn, ontwikkeling en zelfredzaamheid van de inwoners van Doesburg. Dit doen zij onder andere door vrijwilligers en organisaties met elkaar in contact te brengen, in de Taalwerkplaats aandacht te besteden aan laaggeletterdheid en in de Loopbaanwinkel samen te kijken wat de mogelijkheden zijn om (vanuit de WWB) weer aan het werk te komen.

Eén van de onderdelen van de Doesburgse Buurtacademie is de Taalwerkplaats. Binnen de taalwerkplaats bestaat de activiteit Voorlezen thuis. “De zoontjes Hejan bijna 4 jaar en Jehad 5 jaar worden sinds kort wekelijks door mij voorgelezen”, vertelt vrijwilliger Antoinette Hovingh. “De moeder is heel gemotiveerd omdat de jongens een flinke taalachterstand hebben.” Spelenderwijs leren de twee broertjes Nederlandse woorden (foto). Ook doet Antoinette iedere week een spelletje met ze. “De kinderen zijn erg enthousiast en ik vind het heel leuk om met kinderen te werken.”

Op de Internationale Dag van de Vrijwilliger wordt aan alle vrijwilligers gedacht, die zich vaak dag in dag uit inzetten voor de medemens. Voorlezen aan de blinden, boodschappen doen met bejaarden, of gewoon de straat schoonhouden om deleefomgeving schoon te houden. Maar ook internationale vrijwilligerswerkers, die kansarme kinderen les geven of projecten opstarten in derdewereldlanden. Deze mensen, zonder wie de wereld er heel anders uit zou zien, worden op deze Dag bedankt en eens extra in het zonnetje gezet.
Op de Dag zelf wordt aan alle vrijwilligers wereldwijd gevraagd om hun activiteiten en de uren die zij erin steken te registreren, zodat de VNV (Verenigde Naties Vrijwilligers) deze cijfers kan gebruiken in promotiecampagnes rond vrijwilligerswerk.- Foto Lotte Bienias.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.