Ontzet Veluwezoom begint in Doesburg

DOESBURG – Zaterdagochtend trokken onder tromgeroffel Kozakken en Pruisen Doesburg binnen. Net als precies 200 jaar eerder. Bij het onafhankelijkheids-monument werd stil gestaan bij die historische gebeurtenis.

“Het is goed dat die strijd om onafhankelijkheid nog eens onder de aandacht wordt gebracht”, vond burgemeester Kees Luesink. Samen met college Fred de Graaf van Bronckhorst en de Rhedense wethouder Ron Köning in zijn rol als burgemeester van Dieren, was de Doesburgse eerste burger aanwezig bij de ceremonie. Daar was ook luitenant-generaal Mart de Kruijff present, de commandant van de landstrijdkrachten. Luesink blikte kort terug om die slag om Doesburg in 2013, toen de stad in drie weken tijd achtereenvolgens in handen was van de Fransen, Kozakken, opnieuw de Fransen en tenslotte de Pruisen, die op 30 november via de Meipoort de stad veroverden. Aansluitend trokken ze de IJssel over naar De Steeg en Arnhem, waar de beslissende slag plaatsvond die de weg naar het Koninkrijk der Nederland vrij maakte. Een groot aantal re-enactors, waaronder Kozakken te paard, gaven de ceremonie kleur en brachten de geschiedenis tot leven.
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.