Ontzet van de Veluwezoom begonnen

STEEG – Na vele maanden voorbereiding is het komend weekend zover: het evenement Ontzet van de Veluwezoom vindt plaats in deze omgeving. Zwaartepunt van de festiviteiten ligt op het terrein van landgoed Rhederoord in De Steeg, waar kampementen voor Franse soldaten, Kozakken en Pruisen zijn ingericht en waar in het weekend zogenaamde mockbattles (schijngevechten) plaatsvinden. Daarin wordt de bevrijdingsstrijd in deze contreien in 1813 nagespeeld.

Op vrijdag mochten schoolkinderen alvast een kijkje nemen in het kampement en kregen ze uitleg van de aanwezige re-enactors. Liefst 1300 scholieren vergaapten zich aan de uitrusting en onderkomens en scoorden lustig handtekeningen van de historische figuren, als bewijs dat ze hun speurtocht door het levende verleden in de goede volgorde hadden afgelegd.

De Veluwezoom speelde bij de bevrijding, het onzet, van Nederland een grote rol. Hier woedde namelijk de finale veldslag, waarna de weg open was voor de landing van Koning Willem I in Scheveningen. Dit tweede eeuwfeest wordt aan de Veluwezoom dan ook groots aangegrepen voor een boeiend tweedaags evenement op zaterdag en zondag. Er zijn grote spektakels met honderden soldaten: Napoleon, de Prins van Oranje en alles is gratis toegankelijk.

In Doesburg is zaterdag om 10.00 uur een herdenking bij het 1813-monument op de markt. Bij die gelegenheid zijn de burgemeesters van Doesburg en Bronckhorst aanwezig en zal een ladder die bij de schermutselingen in 1813 is gebruikt, door Luesink worden teruggegeven aan burgemeester Fred de Graaff. Die ladder was namelijk in Drempt ‘geleend’ en gebruikt voor de bestorming van de Meipoort in Doesburg. Na afloop van de bijeenkomst marcheren de aanwezige re-enactors via een historische route van Doesburg naar Rhederoord in De Steeg. Ook vanuit Velp rukken troepen op naar De Steeg.

De eerste schermutseling vindt plaats bij Kasteel Middachten in De Steeg. Ook bij het Veluwetransferium bij Rheden wordt er gevochten. Landgoed Rhederoord vormt daarna het decor van het kampement van de legers, die elk op een ander deel van het terrein zullen bivakkeren. Het publiek heeft de mogelijkheid de kampementen te bezoeken. Om 15.00 uur is de officiële opening met een grote parade voor het landhuis Rhederoord. Ruim 400 soldaten marcheren dan, er zijn marketentsters en de gegoede burgerij loopt rond. Ook de Prins van Oranje en Napoleon zijn hierbij. De Commissaris van de Koning van Gelderland en de burgemeester van de gemeente Rheden houden er inspectie van de troepen en geven het officiële startschot van het evenement.

Vanaf 10.00 uur zijn er op zondag diverse historische activiteiten, op het terrein voor het Landhuis Rhederoord die leiden tot de grote veldslag welke rond 14.00 uur begint. De middag begint lieflijk met het dansen van de Carmagnole, de dans van de Patriotten rond de vrijheidsboom maar wordt ruw verstoord door Orangisten en oprukkende troepen. De veldslag eindigt rond 15.00 uur

www.geldersegeschiedenis.com

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.