De natuur in voor creatieve werkstukken

LOENEN – Wie er oog voor heeft, kan in de natuur veel vinden om er creatieve werkstukken van te maken. Henny Bleumink uit Hall liet dat zaterdag zien op de Loenense Hobby- en verzamelbeurs. Zij trekt met een vriendin regelmatig de paden, lanen en bossen op om van alles te verzamelen. Het rapen en drogen is al een heel werk, maar zeker het plakken vergt engelengeduld.

Bleumink maakt namelijk kransen van larix-appeltjes, denneappels maar het ook de veel kleinere beukenootjes doppen. Opgeplakt op een krans lijkt dit prachtig en kan heel lang bewaard worden. Het meest opmerkelijk in haar stand waren de kransen gemaakt van elsendopjes, de vrucht die komt na de bloeiende katjes. De vruchtjes zijn zwart en klein. Dat maakt Bleumink niks uit. Zij maakt ze goed schoon en droogt ze en aan de keukentafel worden ze één voor één opgeplakt. Volgens haar is er zoveel in de natuur te vinden waarmee je wat moois kunt maken. Ze doet het graag en heeft de tijd er wel voor. Behalve in Loenen bezoekt zij ook andere hobbymarkten. Ook de komende wintermarkt in Hall.

Zaterdag was er veel te zien en te koop in De Brink. De werkgroep Floralia was er met vrijwilligers druk mee geweest. Veel mannen en vrouwen waren ijverig aan het schilderen, breien, naaien, zagen en knutselen geweest. De ouderwetse zelf gebreide sokken komen weer in en waren bij een paar kramen te koop. Schilderen en kaarten maken blijft een favoriete bezigheid. Sieraden maken vergt veel handigheid maar sommige dames hebben er alle geduld voor. Met hout werken is voor sommige mannen een prettige vrijetijdsbesteding. Ook voor Gerrit Ellenbroek uit Haaksbergen. Hij maakte van alles van hout. Nuttige en sierlijke voorwerpen voor de tuin. Opmerkelijk was zijn idee voor creatie, van wat hij noemt, Veur slimme vogels. In een nestkastje heeft hij een mini-bar gemaakt compleet met fles en glazen. Vogels hebben er natuurlijk niks aan maar een tuinier die stiekem (zonder toezicht van de vrouw) een borreltje wil pikken kan dit dan even doen. Ellenbroek heeft er al verschillende verkocht op de beurzen.
Voor het goede doel werden door enige dames ook spullen verkocht voor de weeskinderen in Columbia. De Stichting Wijnand Hacfort verkochten allerlei kasteelartikelen.

foto:
Henny Bleumink uit Hall met de krans van elsendopjes – Foto Martien Kobussen

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.