Russisch Kozakkenkoor komt weer naar Doesburg

DOESBURG – Dankzij zijn goede contacten met de dirigent, is Rien Kok er namens het Doesborgh’s Mannenkoor in geslaagd, het wereldberoemde Russische Don Kozakkenkoor weer naar Doesburg te halen. In 2005 was het koor voor het laatst in de volgeladen Martinikerk te horen. Op 8 januari 2014 zijn ze er dus weer en de kaartverkoop begint nu al.

Marcel Verhoeff is de Nederlandse dirigent van het Russische koor. Dat lijkt misschien vreemd, maar is dat niet. Verhoeff is een groot kenner van de Russische muziek en een zeer bekende koordirigent. En ook de zangers komen lang niet allemaal uit Rusland, hoewel de meeste wel Russische roots hebben. Het koor bestaat uit louter professionele zangers die uit de hele wereld afkomstig zijn en slechts voor een aantal geselecteerde concerten bij elkaar komt. Doesburg is daar één van en dat is goed nieuws voor liefhebbers van koormuziek.

Om even duidelijk te maken over welk niveau we het hier hebben: het koor is een zeer graag gezien gast op de grote internationale concertpodia. Ze zongen onder meer in het Concertgebouw te Amsterdam, de Liederhalle Stuttgart, Musikhalle Hamburg, Die Glocke Bremen, Aspendos Arena Antalya. Het ensemble gaf ook een concert in de Carnegie Hall te New York en ook zong in het presidentiële paleis in Moskou.

Het concert in de Martinikerk in Doesburg, wordt op 8 januari omlijst met enkele optredens van het Koninklijk Doesborgh’s Mannenkoor. “Maar de hoofdmoot is uiteraard het optreden van de Koazakken”, vertelt Rien Kok, die nog heel goed weet hoe het 25 mannen tellende gezelschap in 2005 de toen met 900 bezoekers volgepakte Martinikerk volledig overdonderde met hun optreden. Niet alleen zien de zangers er hun traditionele rode Kozakken-uniformen indrukwekkend uit, vooral ook wat betreft hun zang laten ze een geweldige indruk achter. Herman Staring schreef over het concert in 2005 toen in deze krant: ‘Het eerste lied meteen al knalde als een kanonskogel de kerk door.’ En even verder: ‘Dirigent Marcel Verhoeff en zijn mannen slaagden er voortreffelijk in de sfeer van het oude Rusland op te roepen. De weidsheid van de steppen, de bittere kou van de lange winter, het verlangen naar de warmte van een ver lief, het harde ploeteren in de bossen.’

Kaarten voor het optreden dat op 8 januari om 20.00 uur begint, zijn voor € 25,- te koop bij het VVV in Doesburg.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.