Problemen met buurt rond Schotpoort duren voort

EERBEEK – Het is een affaire die al een aantal jaren speelt en die maar niet tot een bevredigende oplossing lijkt te kunnen komen. Drie directe omwonenden van Schotpoort Milieu en Schotpoort Traffic aan de Coldenhovenseweg in Eerbeek, bestrijden de legitimiteit van het bedrijf en eisen van de gemeente Brummen handhaving (lees: sluiting) naar aanleiding van volgens hen gedane rechtelijke uitspraken.

Het is een zeer langdurige affaire inmiddels, waarover we in deze krant ook al het nodige hebben geschreven. Het komt er in het kort op neer dat de familie Draaijer, mevrouw Klein Gotink en Hans Teunissen op een plek wonen naast de locatie waar enkele jaren geleden Schotpoort neerstreek. Het bedrijf bouwde er nieuw en opende ondermeer een traffic center (o.a. overslag van goederen en pakketdienst) en een milieuservice. Het was het begin van een lange reeks procedures waarover inmiddels een dik boek te schrijven valt, maar dat grofweg als resultaat had dat de milieu-diensten niet op die plek plaats mogen vinden en de meeste traffic-activiteiten wel. Overigens wordt die laatste aanname ook betwist door de omwonenden.

Maar waar regels misschien nog zijn uit te leggen en te accepteren, is in de hele zaak ook een zeer vervelende achterdocht geslopen. Als gevolg was onhandig communiceren, halve en hele waarheden, onwaarheden, verkeerde aannames, ruzies uit het verleden en misverstanden, is de verhouding tussen omwonenden en gemeente Brummen op z’n zachtst gezegd getroubleerd en dat maakt dat een oplossing of acceptatie verder weg lijkt dan ooit. De omwonenden voelen zich misleidt en bedrogen en hebben inmiddels bij de politie al enkele meldingen van valsheid in geschrifte, onbehoorlijk bestuur en discriminatie gedaan. Bovendien vinden ze dat de gemeente Brummen met alle macht probeert hen in valkuilen van termijnen en procedures te laten lopen, waardoor de gemeente Schotpoort z’n gang kan laten gaan. Want volgens de buurt is dát wat Brummen wil. De omwonenden zijn in de persoon van hun woordvoerder Hans Teunissen zeer vasthoudend in hun verzet en zo nodig dagelijks op het gemeentehuis in Brummen te vinden om bezwaar aan te tekenen en handhaving te eisen. En ook dat levert spanning op.
Inmiddels zouden volgens de drie buurtbewoners alle termijnen en voorlopige voorzieningen voorbij zijn en is Schotpoort volgens hen sinds enkele weken volledig illegaal bezig. Ze eisen handhaving door de gemeente, dus feitelijk sluiting.

De verantwoordelijke voor handhaving bij de gemeente Brummen is burgemeester Niels Joosten, die begint met te stellen dat hij niet van plan is te gaan handhaven. Simpelweg omdat de gemeente van mening is dat het niet nodig is. Het bedrijf heeft z’n activiteiten volgens Joosten reeds zodanig aangepast, dat het binnen het bestemmingsplan valt, op een kleine uitzondering na, waar aan gewerkt wordt. “En dan is het zo dat als er kans is op legalisatie, het tijdelijk getolereerd kan worden. En met de activiteiten die écht niet mogen op die plek, is het bedrijf inmiddels gestopt.”
De buren lezen en interpreteren het vonnis van de voorzieningenrechter duidelijk anders dan de gemeente.

Joosten begrijpt de onmacht die de buurt voelt. Hij zegt: “Recht is soms krom en ik kan me voorstellen dat zoiets je rouw op het dak valt. Je verwacht niet dat spelregels tijdens het spel veranderen, maar dat kan toch gebeuren. Ook in deze rechtsstaat. Dat lijkt mij zelf ook heel frustrerend, maar het is wel de realiteit.”
De burgemeester wil overigens benadrukken dat hij blij is met de investeringen en activiteiten van Schotpoort. ”Uiteraard moeten zij zich aan de regels houden, zoals iedereen, maar ik ben wel blij met de werkgelegenheid en de investeringen waar zij voor zorgen. Dat wil ik ook wel een keer gezegd hebben.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.