Petities tegen toename goederentreinen in Oost Nederland

REGIO – De onrust die in Oost Nederland is ontstaan door de plannen over een enorme toename van goederentreinen over het spoor in Oost Nederland bereikt nu ook De Haag. Dinsdag 19 november overhandigden bewoners uit Borne, de belangenverenigingen RONA en stichting Spoorhinder in de Tweede Kamer petities aan de daar aanwezige Kamerleden. Het besluit hierover, dat deze bewoners al twintig jaar in de ban houdt, zou dit najaar vallen. De staatsecretaris maakte deze week echter bekend het besluit opnieuw uit te stellen.

De overhandiging vond plaats in het bijzijn van politici van nagenoeg alle partijen. De aanwonenden wezen op ontbrekende en tekortschietende wetgeving die onvoldoende bescherming biedt om de leefbaarheid aan de spoorlijn te garanderen. Verder werd gewezen op de moties uit 2010 met de opmerking dat deze nu toch wel eens aan de orde mogen komen. Maar de Staatssecretaris heeft de beslissing voor zich uit geschoven. Zij neemt zich nu voor om voor juni 2014 uitsluitsel te geven.
Het uitstellen werd aangekondigd door de Staatssecretaris om een nieuwe inspraak ronde te introduceren op de aangepaste MER. Volgens Spoorhinder is dit een farce. De honderden zienswijzen die tot nu toe door aanwonenden zijn ingediend hebben tot nagenoeg geen wijziging geleid. Bovendien geeft de MER geen bindend advies.

De problematiek is een gevolg van het feit dat indertijd besloten is de Betuwelijn , een spoorlijn specifiek toegerust voor goederentreinen, maar half af te maken. Deze lijn wordt onvoldoende gebruikt omdat deze ergens halverwege stopt en geen aftakkingen kent naar de beoogde plaatsen van bestemming. Het gevolg daarvan is dat tot 150 jaar oude spoorlijnen, zonder dat zij daarvoor toegerust zijn, nu plaats moeten bieden voor het goederenvervoer.

Spoorhinder vindt het belangrijk dat dat er een zorgvuldige afweging gemaakt wordt voor een oplossing voor het goederen vervoer. Maar spoorhinder constateert ook dat de overheid al jaren aan het dralen is rond deze problematiek en het besluit maar voor zich uit schuift. Nu wordt de besluitvorming weer over de gemeenteraadsverkiezingen heen getild. Dit is pappen en nat houden tot alle bewoners murw zijn van het verzet tegen het dreigende onheil in hun leefomgeving. De straatsecretaris zegt een extra inspraakronde van groot belang te vinden. Hoe vaak moeten belanghebbenden nog zienswijzen indienen, symposia organiseren, petities aanbieden, fakkeloptochten organiseren, interviews geven, met begrip opbrengen en samenwerking zoeken met vervoerders? Misschien moet de staatssecretaris een keer luisteren.

Foto: de overhandiging van de petitie aan Tjeerd van Dekken(PvdA) vice-voorzitter van de Kamercommissie Infrastructuur & Milieu

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.