Verborgen begraafplek in Doesburg gevonden

DOESBURG – Bij het uitgraven van een stuk grond bij de Gasthuiskerk in Doesburg, ten behoeve van een aanbouw die geraliseerd gaat worden, zijn de archelogen gestuit op een graf. In dit stuk naast de kerk is nooit een begraafplaats geweest. Tot de 16e eeuw was hier een gasthuis en in die tijd is ook de zijbeuk, waar nu weer een stuk gebouwd gaat worden, weggehaald.

De vondst van het skelet verraste iedereen. In het fundament dat er nog lag is een stuk weggehaald en daarin is de kist met het meisje en haar baby ‘weggemoffeld’, vermoedelijk rond 1750. Het lijkt erop dat niemand mocht weten dat dit ongeveer 10-jarig meisje een baby had gekregen en dat beiden waren overleden. Ze was ongeveer 1.20 m lang en volgens de archeologen waren bepaalde botten en aanhechtingen nog niet volgroeid, zodat uitgesloten kan worden dat het een kleine volwassene was.
De resten zijn ondertussen geborgen en zullen nader onderzocht worden. Hierna zal worden bekeken of zij en haar baby tentoongesteld kunnen worden in museum de Roode Tooren.

De gemeente Doesburg heeft haar nu wel een naam gegeven: Geeske van de Gasthuiskerk. Wie ze echt was zullen we nooit weten, aangezien hiervan nooit een melding is gemaakt. Het babytje heeft (nog) geen naam.

Het is een vondst waar hele verhalen omheen verzonnen kunnen worden. Was ze er gewoon ‘vroeg’ bij en schaamden de ouders zich hiervoor? Was ze het slachtoffer van misschien wel een vooraanstaande heer of werkte ze bij een boer die iets met haar op zijn kerfstok had? We zullen dit nooit weten, maar iedereen kan er een verhaal omheen bedenken. In elk geval is het een zeer droevige en hardverscheurende situatie voor een zo jong kind geweest.

Foto:
Het bij de Gasthuiskerk gevonden skelet van het meisje en haar baby – foto: Hanny ten Dolle

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.