CDA hekelt nieuw Doesburgs afvalbeleid

DOESBURG – Het nieuwe afvalbeleid waar Doesburg eind dit jaar mee te maken krijgt, brengt met zich mee dat de bewoners in ieder geval opgezadeld worden gaan worden met een extra container voor het plastic afval. Volgens het CDA in Doesburg is dat een belofte die gebroken wordt.

De Doesburgers was volgens de christendemocraten namelijk beloofd om de locatie Stadswerf voor het zelf wegbrengen van plastic afval te handhaven, nadat de oranje afvalbollen waren verdwenen. “Deze mogelijkheid wordt een flink deel van de Doesburgers, die zeer zeker bereid zijn om het afval te scheiden, onthouden als het college haar zin krijgt”, stelt het CDA. “Deze groep wordt dus min of meer gedwongen om óf een extra container in hun tuin te zetten of alsnog gedwongen om hun schuurtje te vullen met zakken plastic afval. Er wordt door het college helaas wederom voorbij gegaan aan diverse praktische bezwaren.”

Het vervallen van de brengmogelijkheid van plastic afval naar de Stadswerf roept bij verschillende fracties de nodige vragen op. Ook D66, GL en SP hebben te kennen gegeven dat het instandhouden van de brenglocatie van plastic afval op de locatie Stadswerf, al dan niet in afgeslankte vorm, dringend gewenst is. Kennelijk is bij de nieuwe maatregel het kostenaspect ad € 28.000 voor het instandhouden van de brenglocatie doorslaggevend. Het bevreemdt het CDA dan ook, zo zeggen ze, dat vorig jaar een motie om het ophalen van zakken met plastic afval vanwege te hoge kosten weggestemd werd, terwijl dit nu ineens wel mogelijk blijkt te zijn. Het aspect van dumpen van ander afval bij de huidige containers op de Stadswerf, is een handhavingsverhaal dat het college ook zelf in de hand heeft.
Het rapportcijfer voor het huidige afvalbeleid is, ondanks hogere scheiding- en aanbiedingencijfers, teruggezakt naar een 6.3 terwijl dat bij het oude afval beleid een 7.3 was. Het college heeft zich een 7.0 tot doel gesteld. Dat streefcijfer wordt dus niet gehaald.

Het college kan hier volgens het CDA iets aan doen als ze echt willen. “Wij hebben de wethouder verzocht de mogelijkheden van de volgende voorstellen te onderzoeken: houd de Stadswerf als brenglocatie voor het plastic open en maak het aanbieden van groen/snoeiafval op de Stadswerf gratis. Als daarmee minder restafval aangeboden wordt, is dit kostentechnisch gezien wellicht nog een betaalbaar alternatief.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.