‘Leven na een dood’, nieuw initiatief van Lian Brandsma

EERBEEK – Sinds een kleine tien jaar werkt Lian Brandsma uit Eerbeek in deze regio als uitvaartverzorgster. Zij komt door haar werk heel veel soorten oorzaken van de dood tegen. Met name ziekten als kanker maken altijd een diepe indruk op haar. Wanneer mensen ernstig ziek zijn en de wensen voor hun uitvaart met haar willen bespreken komt zij graag even langs. Zij vind het altijd heel dapper dat men een dergelijk gesprek aandurft.

De uitvaartverzorgster ziet dan dat mensen die erg ziek zijn en als zij weg gaan bekruipt haar altijd zo’n machteloos gevoel. Ze zou dan zo graag wensen dat ze niet ziek waren. Maar helaas, zij weet dat dit niet in een mensenhand ligt. Als zij dan een paar weken of maanden later gebeld wordt met de melding van het overlijden van de persoon, komt het toch altijd nog onverwacht.
Lian Brandsma heeft er verder over nagedacht: “Ik wil met name in dit soort situaties graag dat uit het overlijden en uit het verdriet van de naasten iets goeds voortkomt. Dat er bijvoorbeeld meer geld vrijkomt voor onderzoek naar ziekten, maar ook naar initiatieven waardoor de laatste wens van zieke mensen nog vervuld kunnen worden, bijvoorbeeld door de stichting Ambulancewens.
Ook zaken waarbij naasten na het overlijden van hun dierbare weer verder kunnen, bijvoorbeeld door het planten van een boom als symbool voor hun overleden dierbare, zoals in het Koningin Wilhelminabos. Daarom ga ik van mijn inkomsten uit alle uitvaarten die ik verzorg een percentage doneren aan een goed doel. Het doel wisselt per vier maanden.”

Bij Lian Brandsma staat het Koningin Wilhelmina Kankerbestrijding op het programma, alsmede 113online (preventie van suïcide), de stichting ALS, hospices, de Ambulancewens maar ook Veilig Verkeer Nederland en nog meer. Het zijn doelen waarbij de dood van de ene mens, er mede voor kan zorgen dat een ander mens een (beter) leven krijgt. Zij vraagt de lezers regionale en lokale goede doelen voor dit initiatief ‘Leven na een dood’ onder haar aandacht te brengen. Per 1 januari 2014 start zij met haar actie. Dat kan via de website: www.lianbrandsmauitvaartzorg.nl. Ook staat daar de informatie over het doel dat op dat moment ‘in de schijnwerpers staat’.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.