Schildje voor monumenten

DOESBURG – Het huis aan de Lindewal 28 in Doesburg is het eerste gemeentelijke monument dat voorzien is van een officieel monumentenschildje. Wethouder Henk Westra schroefde het eerste schildje hoogstpersoonlijk op aan dit fraaie pand.

De Gemeente Doesburg is in 2012 begonnen met een project voor het aanwijzen van gemeentelijke monumenten. Voor aanvang van het project waren er in Doesburg naast de 160 rijksmonumenten slechts zes gemeentelijke monumenten. Dat staat niet in verhouding tot het grote aantal panden die van grote waarde zijn voor Doesburg. Er zijn in de stad 260 potentiële gemeentelijke monumenten. Deze liggen allemaal binnen de grens van het beschermde stadsgezicht.

Wethouder Westra: “Wij zijn trots op deze ontwikkeling en benadrukken het belang van de historie voor de stad en de particuliere bezitters die deze panden onderhouden. We willen graag het historisch erfgoed in de stad behouden. Dit is van ook van belang voor de aantrekkingskracht van de stad op toeristen. Daarmee ondersteunt het mede de economie en werkgelegenheid.”
Niet iedereen is overigens onverdeeld gelukkig met de nieuwe status van hun pand, want het beperkt de eigenaren waar het verbouwingen, aanpassingen en bouwstijl betreft. En daar staat relatief weinig tegenover, want subsidiepotten die voorheen voor eigenaren van monumenten beschikbaar waren, worden steeds minder gevuld. Bezwaar maken tegen de status is dan overigens wel mogelijk, er van afzien niet. De gemeente bepaalt of een pand uiteindelijk gemeentelijk monument wordt.

Met het geven van de status gemeentelijke monument, krijgt volgens de wethouder juist de historische waarde van een pand extra aandacht en blijft dit beter bewaard voor de toekomst. Om nu een gemeentelijk monument in het straatbeeld herkenbaar te maken, worden de monumenten voorzien van een schildje. Eigenaren van een monument kunnen er voor kiezen of zij een schildje willen plaatsen. Men mag hem zelf monteren, maar ook kan men er voor kiezen om het schildje door de gemeente aan te laten brengen. Wethouder Westra is graag bereid zijn steentje bij te dragen en zal desnoods het schildje zelf aanbrengen, zo liet hij weten.
Voor eigenaren van rijksmonumenten bestaat op dit moment nog geen monumentenschildje, mogelijk dat hier binnenkort verandering in komt. Op rijksniveau wordt hier aan gewerkt. Doesburg is bereid om ook aan eigenaren van een rijksmonument een schildje beschikbaar te stellen – foto: Hanny ten Dolle
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.