‘Huwelijkslaan’ naar Waterval gekapt

LOENEN – Veel onbegrip valt te bespeuren bij de bezoekers van de Loenense waterval. Ze worden geconfronteerd met een gekapte laan naar de waterval. Weg knusse laan waarin gezellig met of zonder kinderen gewandeld kon worden naar de grootste waterval van Nederland. Groenwerkers hebben vorige week korte metten gemaakt met de oude laan, die door de ouderen nog altijd het ‘huwelijkslaan’ werd genoemd. Vroeger gingen de jongelui, bij gebrek aan discotheek, op mooie zondagen scharrelen bij de waterval. Kort geleden vertelde een Loenens echtpaar bij hun zestig jarig huwelijksfeest nog dat hun verkering hier was begonnen. Bij de Loenenaren is de ´sloop´ het gesprek van de dag en zijn er bijzonder boos over.
Opdrachtgever voor de kap van de beuken, eiken en andere bomen is het Waterschap Vallei en Veluwe. Volgens het Waterschap waren te bomen te oud en sommigen ziek. Het zou niet (met het vele publiek dat dagelijks de waterval bezoekt) verantwoord zijn om deze te laten staan. Vallende takken zouden dan een gevaar kunnen vormen. De Dorpsraad Loenen, Stichting Historie Loenen en anderen hebben hier tegen geprotesteerd, maar het heeft geen succes gehad. Alle bomen zijn gerooid. De laan met spreng biedt nu een desolate aanblik. Met een treurige blik in de ogen bekeken in de afgelopen dagen de bezoekers de kaalslag. Veel boosheid viel te beluisteren.
Het Waterschap heeft toegezegd weer bomen te gaan planten, maar het zal nog tientallen jaren duren voordat er weer gesproken kan worden van een ‘huwelijkslaan’.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.