Burgerinitiatief voor open WiFi

BRUMMEN / EERBEEK – Hij wordt deze week pas 17, maar dat weerhield Jeffrey de Vos uit Eerbeek er niet van in z’n eentje een burgerinitiatief te starten. Hij wil graag dat de gemeente Brummen gratis openbaar WiFi realiseert op het Oranje Nassauplein en het Stuijvenburchplein in zijn woonplaats. Door voldoende handtekeningen in te zamelen, komt het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad te staan.

“We waren op vakantie in Kroatië en daar was overal gratis WiFi”, vertelt Jeffrey. “Ik vroeg me af waarom dat in Eerbeek niet zo is? Het lijkt mij ook goed voor het toerisme. Veel jongeren hebben geen abonnement voor dataverkeer, die zijn dus afhankelijk van WiFi.”
Burgemeester Niels Joosten nam de 63 handtekeningen in ontvangst uit handen Van Jeffrey en beloofde dat óf het college, óf de gemeenteraad het in behandeling zou nemen. “Maar wie er ook iets van gaat vinden, je krijgt gegarandeerd antwoord”, aldus de Joosten, die de jonge Eerbekenaar prees om zijn actie. “Dit is nu waarvoor de mogelijkheid van een burgerinitiatief is bedacht. Ik vind het onvoorstelbaar leuk dat je dit doet.”

Een uitgewerkt plan of een begroting heeft Jeffrey niet gemaakt, maar dat maakt volgens de burgemeester niet uit. “Wat jij hebt gedaan is zorgden dat de gemeenteraad er in ieder geval over praat en er iets van gaat vinden. Het is niet zo dat ieder onderwerp dat op deze wijze wordt aangedragen – en dat gebeurt echt niet vaak – ook wordt aangenomen of uitgevoerd, maar je bepaalt op deze manier als burger van de gemeente wél dat we er over spreken. En zou je bereid zijn je plan ook aan de gemeenteraad toe te lichten?” Een vraag waar de jongeman bevestigend op kon antwoorden.
Jeffrey’s vader Peter was aanwezig bij de overhandiging van de handtekeningen, maar zijn zoon organiseerde de hele actie zelf. “Ik heb op de website van de gemeente Brummen gezocht en kwam via de pagina’s van de gemeenteraad terecht bij de mogelijkheid van een burgerinitiatief. Ik had eens gehoord dat het andere plaatsen ook was gebeurd.”

Hoewel hij geen exact tijdpad durfde te noemen, sprak Joosten de verwachting uit dat het toch in december al op de agenda van de gemeenteraad staat. “Maar of die dan een besluit nemen of zeggen: we dragen het college op dit af te handelen, weet ik nog niet. Dat gaan we binnenkort in het overleg met de fracties bespreken”, liet hij Jeffrey weten. “Maar ik beloof je in ieder geval dat je antwoord krijgt. Dat verdient jouw initiatief in ieder geval.”

– Burgemeester Niels Joosten neemt het Burgerinitiatief voor openbaar WiFi op de winkelpleinen in Eerbeek in ontvangst uit handen van Jeffrey de Vos en diens vader – foto: Wencel Maresch
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.