Geïntegreerd samenwerken aan verbetert zorgaanbod

DOESBURG – Donderdag vond de formele start plaats van de Geïntegreerde Zorg Doesburg Coöperatie. Dit gebeurde in het sociaal cultureel centrum aan De Linie 4 in Doesburg, door middel van het tekenen van een overeenkomst met deelnemers en samenwerkingspartners. In deze samenwerking gaat het om zorg in Doesburg, Drempt, Angerlo, Giesbeek en Lathum.

In Doesburg wordt al enkele jaren (sinds 2009 formeel) op innovatieve wijze ingespeeld op de ontwikkelingen in de zorg. Dit gebeurde met name – vanuit De Linie – door samenwerking te zoeken. Huisarts Adamo, apotheker De Jong-Coene, psycholoog Steigenga en tot voor kort Haccou, kinderfysiotherapeut waren de bestuursleden van het eerste samenwerkingsverband. Deze samenwerking wordt nu uitgebouwd naar een geheel geïntegreerde samenwerking, formeel vastgelegd in de Coöperatie IJsselstromen. In de coöperatie zijn alle praktijken/maatschappen van huisartsen, fysiotherapeuten, diëtisten, verloskundigen, oefentherapeuten, apotheker, psychologen, logopedie en huidtherapie in Doesburg, Drempt, Angerlo, Giesbeek en Lathum vertegenwoordigd.

De Stichting Thuiszorg Midden Gelderland en welzijnsorganisatie Caleidoz tekenden donderdag een samenwerkingsovereenkomst met de coöperatie. Daarmee wordt een formele structuur bekrachtigd voor de samenwerking tussen zorg en welzijn in het werkgebied. Ook de patiënt krijgt in de coöperatie direct invloed door benoeming van een bestuurslid, op voordracht van Zorgbelang.
De nieuwe coöperatie ziet ook de gemeenten Doesburg, Zevenaar en Bronckhorst als belangrijke spelers in de samenwerking. De gemeenten zelf willen ook graag nauw samenwerken met de coöperatie. De vorm van samenwerking wordt nog nader ingevuld.
Zorgverzekeraar Menzis onderschrijft het belang van geïntegreerde samenwerkingsvormen en sluit met de coöperatie contracten af voor het ontwikkelen van zorgprogramma’s op maat.
Caransscoop, een adviesorganisatie voor de eerste lijn, heeft de groep initiatiefnemers ondersteund en geadviseerd bij de opzet en vorming van deze coöperatie.
Goede zorg door een sterke eerste lijn. Dat is waar iedereen zich voor inspant. Vergrijzing, meer chronisch zieken, medisch technologische ontwikkelingen en stijgende kosten. Dit alles zet het zorgsysteem onder druk.

De nieuwe coöperatie is één van weinigen in Nederland die zo breed inzet op geïntegreerd aanbieden van zorg en welzijn. Het is uniek dat alle zorgverleners zich aan de coöperatie verbinden én dat de coöperatie de samenwerking met partners buiten de zorg zoekt en formeel vorm geeft door samenwerkingsovereenkomsten te sluiten.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.