School Hoog-Keppel wil samenwerken om te kunnen overleven

HOOG-KEPPEL – Vrienden van De Bongerd heeft alle hoop voor het voortbestaan van OBS De Bongerd in Hoog-Keppel gevestigd op staatssecretaris Sander Dekker van van OCW. Hij moet namelijk besluiten of een revolutionair onderwijs-experiment, dat bedreigde kleine scholen kan laten voortbestaan, mag worden gestart.

Vrienden van de Bongerd heeft op verzoek van een landelijke werkgroep de afgelopen maanden intensief meegewerkt aan de nadere invulling van een onderwijsexperiment. De Bongerd kan hiermee één van de maximaal zeven scholen worden die zelfstandig in coöperatieverband gaan samenwerken. De scholen liggen in dit plan verspreid door het hele land, in plaats van in een regio, wat op dit moment gebruikelijk is bij samenwerking of fusie in onderwijsland.

Docenten, dorpsgemeenschap en ouders worden binnen die coöperatie zelf verantwoordelijk voor de school. Hierdoor vervallen hoge bestuurskosten, wordt de sociale betrokkenheid versterkt en blijft de school het kloppend hart van de dorpsgemeenschap. Door de samenwerking van maximaal zeven scholen, wordt dan ook het minimum van 200 leerlingen gehaald binnen de coöperatie. Dat is het aantal dat nodig is om te kunnen blijven bestaan.
Het plan ‘Onderwijsvernieuwing in een nieuw verbond’ is ontwikkeld door inwoners en dorpsraden van in Zeeland, Friesland, Gelderland en Noord-Brabant. De scholen in deze dorpen hopen volgend schooljaar te mogen starten met het experiment. Het is vorige week besproken in de Tweede Kamer en voorgelegd aan de staatssecretaris. Deze week mogen de initiatiefnemers het plan nog onderbouwen bij de staatssecretaris. Daarna neemt hij een besluit.
Om de dorpsschool te redden sloot De Bongerd zich in 2000 als zelfstandige school aan bij Stichting IJsselgraaf. Volgens Bernd Beekman van Vrienden van De Bongerd was de dreiging hiermee echter niet voorbij. ,,We hebben sindsdien nog twee keer te maken gehad met een dreigende sluiting. IJsselgraaf wil liever scholen van 200 leerlingen of meer en wil het liefst dat de zeventig leerlingen uit Hoog-Keppel in Hummelo naar school gaan.”

De ouders van de leerlingen van De Bongerd maken zich al jaren sterk voor het behoud van hun dorpsschool. In 2008 werd door dorpsbewoners keihard gewerkt om het gebouw te renoveren en is er ook een dorpshuis in de school gekomen. Dit heeft ook 350.000 euro subsidiegeld gekost. ,,We zijn nooit een noodlijdende school geweest en de onderwijsresultaten zijn goed”, aldus Beekman die dan ook geen reden ziet om de school te sluiten.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.