Dirk en Dorien Heermeijer zijn gek van dogfrisbee

EERBEEK – Hun woning in de Eerbeekse wijk Lombok hangt vol met grote dierenfoto’s. Het is meteen duidelijk dat Dirk en Dorien Heermeijer gek zijn van honden. Deze dieren beheersen (bijna) hun hele leven. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zijn ze er druk mee. En dat doen ze graag.

Voortdurend zijn beiden druk met hun honden in de weer met hun grote hobby: dogfrisbee. Beiden zijn er goed in. Vooral Dorien scoort hoog op de wedstrijden. Ze wist zoveel punten bijeen te sprokkelen, dat ze een uitnodiging kreeg om mee te doen aan de Wereldkampioenschappen in Amerika. Dorien vindt het prachtig dat zij zich heeft geselecteerd, maar moest helaas afzien van deelname. Ze heeft daar enkele redenen voor.

Naast het echtpaar wonen twee schapendoezen (Doezel en Twinkel) en een bordercollie (Pax) in huize Heermeijer. De honden hebben ieder een eigen hoekje. Dagelijks worden de honden uitgelaten door Dirk en Dorien, maar het liefst gaan de honden mee naar de frisbeetraining in Zutphen. De honden vinden het prachtig om samen met hun baasje te presteren.

Aanvankelijk hadden de Heermeijer’s drie katten en twee honden, waar ze verder weinig mee deden. Toen Dirk in de beveiligingsector ging werken had hij meer tijd voor de honden. Ze kregen een schapendoes. Op een dag zagen ze op een evenement demonstraties met honden die fanatiek sprongen naar de weggegooide frisbee. Als echte hondenliefhebbers werden zij zo getroffen door de prestaties van honden en baasjes dat zij hier ook mee begonnen. Meteen waren beiden verkocht. Ze kochten er nog een schapendoos bij en een bordercollie.

Dirk en Dorien zijn echte fanatieke doorzetters. Als zij ergens hun tanden inzetten dan gaan ze door. Zo ook met de nieuwe hobby: dogsfrisbee. Wekelijks gingen ze lessen volgen in Joure en later in Wapenveld. Ze raakten zo goed thuis in deze sport, dat ze doorgingen en een opleiding volgden voor het geven van lessen. Al twee jaar geven zij nu deze lessen op het terrein van de Kynologenlcub in Zutphen. Zo’n vijftien cursisten komen uit de verre regio de diverse takken van dogsfrisbee leren. Dorien geeft lessen in lange afstand gooien en ook wel dog-dance en Dirk in free-style, waarbij de hond over en onder de man door kruipt en springt om de freesbie te kunnen pakken.

Volgens Dirk zijn er meerdere redenen om te denken waarom hondenliefhebbers de dogfrisbeesport zouden kunnen gaan beoefenen: “Het is een geweldige manier om de conditie van de hond op peil te houden, maar ook van de baas. Het is een ontspannende inspanning en het geeft een enorme voldoening als je ziet dat de hond er net zoveel plezier in heeft als jezelf. Het leren gooien van de frisbee en het trainen van de hond om deze te vangen. Dit is plezier voor de trainer en cursist.”

Deze sport is in 1998 naar Nederland overgewaaid uit Amerika. Daar valt deze hondensport onder de topsporten. De jaarlijkse wereldkampioenschappen trekken duizenden bezoekers vanuit de gehele wereld. Dit jaar zou Dorien daar ook aan mogen meedoen. Zij voelt zich ook zeer vereerd dat zij met Doezel, de schapendoes, hier aan mee mocht doen. Zij koestert de vererende uitnodiging, maar kan hier helaas geen gehoor aan geven. Dorien vertelt waarom: “Om aan deze wereldkampioenschappen in Cartersville in Georgia in Amerika mee te doen kost nogal wat. Zo’n ruim drieduizend euro’s is hiermee gemoeid om een paar minuten met je hond je prestaties te laten zien. Maar het grootste bezwaar heb ik tegen het feit dat we niet samen met de hond mogen reizen. We moeten Doezel op het vliegveld afgeven en zien die pas weer terug in Amerika. Ik vertrouw dat niet. Ik denk dat Doezel daar ook totaal van in de stress raakt. Dat doen we haar niet aan. We moeten er daarom helaas van afzien. Wel jammer, ik had zo’n grote happening graag mee willen maken”.

Dirk en Dorien geven met hun honden ook demonstraties in dogsfrisbee. Voor het publiek een aantrekkelijk schouwspel om de honden met hun baasjes in actie te zien. Dirk geeft dan een duidelijke uitleg en wijst op het gevaar om frisbees te kopen die niet geschikt zijn voor deze sport.

Bij de foto:
Dorien Heermeijer met Doezel, die samen een uitnodiging kregen om mee te doen aan Wereldkampioenschappen Dogsfrisbee in Amerika – Foto: Martien Kobussen

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.