Soepele overgang Jeugdzorg naar gemeente Apeldoorn

APELDOORN – Per 2015 worden de gemeenten in Nederland verantwoordelijk voor de Jeugdzorg. Om voor een soepele overgang te zorgen, is afgesproken dat jeugdigen die eind 2014 zorg ontvangen, in 2015 bij hun zorgaanbieder kunnen blijven. De gemeente Apeldoorn heeft samen met de 7 gemeenten van de Jeugdzorgregio Oost Veluwe/Midden IJssel daarover afspraken gemaakt.

Die afspraken staan in het Regionale Transitiearrangement (RTA). Het Apeldoornse college van B & W onderschrijft het RTA en zal het aan de gemeenteraad voorleggen.

De gemeenten in de regio Oost-Veluwe/Midden-IJssel (Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst, Zutphen) moesten voor 31 oktober het Regionale Transitie-arrangement (RTA) vaststellen. Tijdens de voorbereiding van het RTA bleek dat de informatie die op dit moment bekend is nog veel onzekerheden bevat. De samenwerkende gemeenten vinden het daarom niet verstandig om onder deze tijdsdruk budgetafspraken te maken.

De gemeenten willen tegelijkertijd dat de aanpak in de Jeugdzorg snel gaat veranderen, omdat zij minder geld voor de Jeugdzorg krijgen. Door nieuwe cliënten slimmer en sneller te helpen, verwachten zij dat de jeugd beter geholpen kan worden.

Daarom is besloten om de komende maanden samen met de zorgaanbieders een inhoudelijke veranderagenda te maken. Op basis van deze agenda maken de gemeenten in 2014 contractafspraken met de instellingen voor de zorg in 2015. In 2014 worden de veranderingen al gezamenlijk in gang gezet. Hierdoor kunnen de aanbieders van jeugdhulp de bezuiniging op het budget van tenminste 5% in 2015 ook echt waarmaken.
Apeldoorn gaat samen met de andere gemeenten uit de regio meer inzetten op preventie en voorlichting. Door problemen vroegtijdig te signaleren willen gemeenten voorkomen dat problemen uit de hand lopen en daarmee alleen maar duurder worden om op te lossen. Daarbij is het credo: zorg zo snel en zo dicht mogelijk bij huis organiseren: één gezin, één plan, één regisseur.
Op 4 november wordt duidelijk of de regio voor de gekozen aanpak de definitieve goedkeuring krijgt.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.