Apeldoorn wil bezuiniging maatschappelijke opvang verzachten

APELDOORN – De instellingen voor maatschappelijke opvang uit het Regionaal Kompas, worden als gevolg van rijksbezuinigingen flink gekort. Er moet structureel € 1,5 miljoen euro worden bezuinigd. Het college van B en W van Apeldoorn gaat de gemeenteraad voorstellen om deze bezuiniging voor 2014 éénmalig te verzachten met € 640.000.

De maatschappelijke opvang biedt een tijdelijk verblijf aan mensen zonder dak boven hun hoofd, gekoppeld aan zorg en begeleiding en/of het verhelpen van een crisis. Het gaat bijvoorbeeld om verslaafden, maar ook om dakloze gezinnen en jongeren met meervoudige problematiek. Met de maatschappelijke opvang is in de regio in 2013 een bedrag van € 7,4 miljoen gemoeid.

In overleg met de betrokken instellingen is door de gemeente Apeldoorn gekeken naar een goede verdeelsleutel voor de bezuinigingen. Daarbij zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd: Zoveel mogelijk rekening houden met maatschappelijke ontwikkelingen; vanaf 1 januari 2015 worden gemeenten ook verantwoordelijk voor de grote delen van de Awbz die veel raakvlak hebben met de maatschappelijke opvang; Zo min mogelijk kapitaalvernietiging; geen dingen afbreken die straks nodig zijn; Wonen is een basisvoorziening en heeft prioriteit; Mogelijkheden voor efficiencyverbetering benutten.

Met het afzwakken van de bezuiniging op maatschappelijke opvang voor 2014 kan er vanaf 2015 een bredere afweging gemaakt worden. “Vanaf 1 januari 2015 komen er namelijk flink wat nieuwe taken naar de gemeente. De middelen die daarvoor beschikbaar zijn, kennen niet de ‘schotten’ die er nu wel zijn. Dat geeft ruimte voor een nieuwe afweging. Daarnaast willen we niet nu voorzieningen afbreken die we straks hard nodig hebben”, licht wethouder Zorg & Welzijn Paul Blokhuis toe. “Het gaat om kwetsbare mensen die al dan niet gedwongen de thuissituatie hebben verlaten. Zij zijn niet in staat zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving. We vinden het belangrijk dat deze mensen worden geholpen. Dat kost ons nu eenmalig extra geld. Maar als deze mensen buiten de boot vallen, zijn de maatschappelijke kosten, bijvoorbeeld als gevolg van overlast, misschien wel groter.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.