Rheden verrast exploitatiepartners met nieuwe variant zwembadplan

DE STEEG – De komende periode wordt het scenario van een nieuwe overdekte zwemvoorziening in Velp uitgewerkt. Dat voorstel doet het college van de gemeente Rheden aan de gemeenteraad. Het college wil naast een één-bassin-variant ook de variant met meerdere bassins uitwerken. Dit tot verbazing van de beoogde partners in de exploitatie.

Het Rhedense college is van mening dat een zwembad met twee bassins inhoudelijk beter aan de brede gemeentelijke zwembehoefte voldoet. De één-bassin-variant is door ROC A12, sportcentrum Jagyba en zwemvereniging PFC aangedragen. Het is de bedoeling dat zij ook een rol gaan spelen in de exploitatie van het nieuwe zwembad.

De partijen gaven echter afgelopen week aan het niet eens te zijn met het uitwerken van een variant met twee bassins. Ze kwamen om die reden niet opdagen bij een perspresentatie maandag op het gemeentehuis.

De gemeente gaat de drie partijen op korte termijn uitnodigen voor een vervolggesprek. Wethouder Ronald Haverkamp: “Ik ben ervan overtuigd dat we de verschillen van inzicht kunnen overbruggen. We zitten in een uniek traject. Het is belangrijk dat we met elkaar in gesprek blijven. Het zou zonde zijn om elkaars kennis en kunde niet te benutten.”

Als het aan de gemeente ligt gaan het Sportbedrijf Rheden, ROC A12, Jagyba en zwemvereniging PFC Rheden in de komende periode de samenwerking en intenties uitwerken in concrete samenwerkingsovereenkomsten. Hierbij hoort ook de vorming van een zogeheten ‘leerbedrijf’. Dit betekent dat studenten van ROC A12 en vrijwilligers structureel ingezet gaan worden in het zwembad. Als zij werkervaring kunnen opdoen in het zwembad, biedt dat kansen voor hen, maar ook voor het verlagen van de exploitatielasten.

De keuze voor één of twee bassins is overigens niet alleen een inhoudelijke keuze, stelt de gemeente. Voor Rheden is het belangrijk dat op lange termijn geen onnodige financiële risico’s ontstaan. De gemeente draagt deze risico’s volledig en betaalt de nieuwe accommodatie ook in z’n geheel. “In die zin hebben wij een andere positie dan ROC A12, Jagyba en PFC Rheden. De gemeenteraad wilde overigens ook nadrukkelijk dat we meerdere scenario’s uitwerken. We hebben uiteraard wel een gezamenlijk belang dat er een nieuw zwembad komt waarmee we ook weer lange tijd vooruit kunnen”, aldus wethouder Ronald Haverkamp.

Het nieuwe bad vergt een investering van rond de 6 miljoen euro en opent volgens de huidige planning eind 2016 zijn deuren. Naar verwachting staat het bad in Velp op 12 november op de agenda van de gemeenteraad tijdens de informatieavond. Op 26 november vindt besluitvorming plaats.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.