Kozakkentijd centraal in Jaarboek

DOESBURG/BRONCKHORST – De 37e editie van het Jaarboek Achterhoek en Liemers wordt op vrijdag 1 november gepresenteerd in het Stadhuis van Doesburg. Speciale aandacht krijgt de winter van 1813-1814, ook wel bekend als de Kozakkenwinter.
Na de volkerenslag bij Leipzig in oktober 1813 trokken de Fransen zich snel terug naar Frankrijk. Ze werden gevolgd door Pruisische groepen en eenheden Kozakken. Met name het verschijnen van de Kozakken, vreemde mensen uit het verre Rusland, heeft een blijvende indruk achtergelaten bij de bevolking. De gebeurtenissen van 200 jaar geleden vormen een zwaartepunt in deze editie van het Jaarboek.
Auteurs Paul van Lunteren en Zwany van der Jagt staan uitvoerig stil bij wat er in de herfst van 1813 gebeurde in Achterhoek en Liemers. Henk Krosenbrink vertelt in de streektaal over de herinneringen aan de gebeurtenissen die nog voortleven onder de bevolking.
Naast deze geschiedenis komen ook andere historische onderwerpen aan bod, zoals de klokkengieters uit Dinxperlo, de predikantdichter Willem Sluiter, de vergeten Zevenaarder Spijers en de typische aspecten van de garnizoenssteden Doesburg en Zutphen. Het Jaarboek is voor 18,95 euro te koop in de boekhandel.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.